Svensk industri ställer om för att bli fossilfri
Energimyndigheten har levererat sin rapport ”Industrin – nuläge och förutsättningar för omställning” till regeringen. Analysen beskriver utvecklingen i den svenska industrins klimatomställning, och innovationstakten går tydligt framåt.
– Det vi kan se är att den svenska industrin satsar stort på forskning och innovation och i flera fall har teknikutvecklingen kommit till kommersialisering, även om det skiljer sig mellan branscherna, säger Ida Muz, policyanalytiker på Energimyndigheten och projektledare för rapporten.
Än kan man inte konstatera några utsläppsminskningar, utan det är först när de nya teknikerna och lösningarna implementeras som man kommer kunna se en rejäl minskning i utsläppen.
Senast 2045 har Sverige satt upp som mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. För att nå målet så har industrin en stor nyckelroll då den står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Energimyndigheten ansvarar för Industriklivet, en regeringssatsning som ska snabba på omställningen. Sedan satsningen startade har det delats ut över 2 miljarder kronor i samfinansiering till industrier i Sverige.
– Ambitionen med Industriklivet är inte bara att skapa förutsättningar för en fossilfri industri, utan ska även bidra till ett fossilfritt samhälle, säger Klara Helstad, enhetschef hållbar industri på Energimyndigheten. Insatser inom industrin innebär en stor potential att minska klimatpåverkan i andra steg av värdekedjan. Till exempel hur elbilar som är tillverkade med fossilfria metaller och elektrifierade drivlinor påverkar transportsektorns utsläpp.
– Marknader för fossilfria material och produkter börjar att växa fram, och här har Sverige en möjlighet att ta ledartröjan globalt, fortsätter Klara Helstad.