23948sdkhjf

Grön vätgas från raffinaderiet

Neste går in i genomförandefas tillsammans med partners i MultiPLHY-projektet för att demonstrera framställning av grön vätgas i Nestes raffinaderi i Rotterdam

Neste går in i genomförandefastillsammans med sina partners i MultiPLHY-konsortiet. MultiPLHY-projektet har som mål att installera, integrera och köra världens första elektrolyssystem för höga temperaturer i multimegawattskala (ca 2,4 MW) i Nestes raffinaderi för förnybara produkter i Rotterdam. Projektet ska demonstrera framställning av grön vätgas för raffinaderiets processer. Tekniken för högtemperaturelektrolys tillhandahålls av Sunfire.

MultiPLHY-projektet startade i början av 2020, och sedan dess är konceptdesignen avslutad, medan detaljprojekteringen befinner sig i sitt slutskede. I nästa fas går Neste vidare med anläggningsarbetena. Utöver Neste och Sunfire är deltagarna i MultiPLHY-konsortiet CEA, en fransk offentlig forskningsorganisation, Paul Wurth, ett ingenjörsföretag och teknikleverantör samt ENGIE, en global referens inom energi och tjänster med låga kolavtryck.

– I linje med Nestes tillväxtstrategi fortsätter vi att fokusera på innovation, där förnybar vätgas och Power-to-X är två av våra viktigaste utvecklingsområden. Demonstration av grön vätgasproduktion i vårt raffinaderi i Rotterdam i MultiPLHY-projektet är ett av våra initiativ som ger oss möjlighet att fortsätta utvecklingen av nya, hållbara tekniker, säger Lars Peter Lindfors, Senior Vice President of Innovation på Neste i ett pressmeddelande.

Demonstrationen av elektrolytteknik för höga temperaturer är ett viktigt steg framåt inom området Power-to-X. Inom ramen för projektet kommer elektrolytföretaget Sunfire att tillhandahålla multimegawattelektrolysatorn baserad på SOEC-tekniken (fasta oxidelektrolysceller), som arbetar vid höga temperaturer på 850 °C. Genom att värmen kan tillvaratas kräver högtemperaturelektrolysatorn betydligt mindre elektricitet för att producera ett kilo grön vätgas.

MultiPLHY-projektet har fått anslag från Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking med bidragsavtal nr 875123. Joint Undertaking får stöd från EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, Hydrogen Europe och Hydrogen Europe research.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095