Kommunalt veto stoppar 1200 vindkraftverk
Regeringen ser vindkraft som en central del i energiomställningen. För att klara målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 krävs 100 TWh ny vindkraft, enligt Energimyndigheten. Nu riskerar det kommunala vetot att stoppa vindkraften.
Tillstånd för anläggning av vindkraft i en kommun ska enligt miljöbalken ges efter att den aktuella kommunen har tillstyrkt det. Detta är vad som kallas kommunalt veto.
– Vi vill inte förstöra vår fantastiska kust med vindkraftverk, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun till SVT.
Mellan Smygehamn och Abbekås föreslås det att bygga 25-33 vindkraftverk till havs. Detta är en upprörande snackis och Trelleborgs kommun har valt att säga nej.
– Vi tycker det är viktigare för oss att satsa på turism- och besöksnäringen och då anser vi att vindkraftverk som närmast skulle placeras åtta kilometer från kustlinjen är för nära, fortsätter Mikael.
Idag finns det drygt 4000 vindkraftverk i Sverige. De vindkraftverk som byggs idag är både större och effektivare än äldre modeller. Det behövs lika många vindkraftverk till som det gör idag på land för att uppnå målet om 100 TWh ny vindkraft. Alternativet är mellan 1000-3000 till havs, enligt Energimyndigheten.
Elbehovet är som störst i södra Sverige, så därför bör det placeras flest där enligt Energimyndigheten.
Men Trelleborg kommun anser inte att det är deras ansvar att hjälpa till med energiförsörjningen.
– Regeringen har fattat så dåliga beslut kring energiproduktionen i Sverige att vi måste köra ett oljeeldat kolkraftverk i Karlshamn. Då kan det inte ligga på vår kommun att ta ansvar för regeringens misslyckande i energipolitiken, säger Trelleborgs högsta kommunpolitiker Mikael.
Trelleborgs kommun är en av flera kommuner som säger nej till vindkraftverk. Mellan år 2014 och första halvan av 2020 stoppades 1 223 vindkraftverk i Sverige av det kommunala vetot.