Personer i industrin ska studera AR och cybersäkerhet
− Målet med kurserna är att tillgodose ett uppdämt behov kring det teknikskifte som industrin, men även samhället i stort, genomgår på bred front just nu. Kurserna är utvecklade i samverkan och med bidrag från industrin vilket säkrar att innehållet är relevant och kan överföras direkt till industrin, säger Anders Berglund som är universitetslektor och projektledare på MDH och fortsätter:
− Behovet av spetskompetens är stort och därför har vi valt att göra tillgängligheten en central fråga där vi hoppas kunna möta upp intresset hos yrkesverksamma och permitterade som är drabbade av pandemin, men också hos andra som är intresserade av att lära sig mer om det senaste inom industriteknologi och få ökad förståelse för industriella tillämpningar.
Flertalet av kurserna går under samlingsbegreppet MOOC som står för Massive open online courses.
− Det är kurser som är öppna för alla, oavsett bakgrund eller yrkeskategori. De kräver inga förkunskaper och man kan starta och genomföra dem när man vill. I några av de planerade kurserna är det ofrånkomligt med en rekommendation på viss förkunskap. På så sätt kan kursdeltagare bättre få direkt avkastning för investerad tid och det är så vi bäst kan gynna både individ, företag och samhälle i stort, säger han.
Utvecklingen av kurserna ingår i projektet Augmented reality and cybersecurity, ARC som är finansierat av KK-stiftelsen och har som mål att hitta kreativa och lärorika lösningar för kompetensutveckling under pågående pandemi. Projektet omfattar totalt sex kurser. Den första kursen heter Design for Industrial augmented reality och släpps den 3 maj.