Möt gruvans nya miljöchef
– Jag är själv uppvuxen i en liten by strax norr om gruvan, i Kihlangi, så Muonioälven är min älv, berättar Emma Grönberg.
Det var där hennes engagemang för lokalsamhället och kringliggande natur rotades.
– Det är väl 10-15 starka innevånare i byn. Jag har kvar hjärtat där även om jag flyttade redan när jag var 15 för att gå gymnasiet i Piteå. Det är min hemort och min älv där jag fiskat som liten. Jag skulle aldrig ha tagit det här jobbet om jag inte varit övertygad om att Kaunis Iron tar miljöarbetet på stort allvar.
Efter Miljö- och hälsoskyddsprogrammet vid Umeå universitet gjorde hon sitt examensarbete på Northland och gruvan i Pajala. Därefter fick hon tjänst som miljösamordnare.
I samband med den ekonomiska kris som ledde till konkurs lämnade hon för att bli miljökonsult på WSP.
– Jag har jobbat som miljökonsult under sex och ett halvt år och jag har hela tiden fortsatt jobba med gruvan, i de olika ägarkonstellationerna som varit. Jag har haft kvar den kontakten kontinuerligt. Så det känns som att sluta cirkeln och komma tillbaka nu.
Vad är det som lockar med Kaunis Iron?
– Det finns en positiv, framåtblickande anda med stort fokus på just miljö- och hållbarhetsfrågorna. Det ligger mig nära värderingsmässigt. Det känns otroligt kul att det finns ett stort engagemang för de frågorna och en vilja att driva arbetet vidare till nästa nivå.
Varför tar du klivet och blir miljöchef?
– Jag hoppas kunna bidra med att skapa mer struktur och riktning. Det är en tacksam uppgift i ett företag med sådant engagemang. Nu ska vi sätta ramarna och riktlinjerna för att vi ska nå dit vi vill.
Kaunis Iron har en vision: Världens mest hållbara järnmalm
Är det du som ska leverera den?
– Ja, absolut jag ska lösa det själv.
Hon skrattar till och avslutar:
- Nej, nej, det måste alla delar i verksamheten bidra till, såklart. Men, det är en tydlig vision, vilket är bra, och inte alls omöjligt att uppnå.