Nu utvecklas en ny typ av basindustri
– Vi vet att det är just här i norra Sverige, som den tekniska utvecklingen och omställningen av våra nationella basindustrier kan bli en föregångare för hur man når FNs globala hållbarhetsmål, säger Christina Wanhainen, professor i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.
Vad behöver då göras för att nå klimatmålen och klara omställningen av basindustrin?
Universitetet nämner exempelvis att mer naturresurser behöver användas som skog, malm och vatten vilka i stor utsträckning finns i norra Sverige. Det behövs ny teknik och metodik, nya produkter och nya lösningar för fossilfri elektrifiering, energilagring, effektiv användning av råvaror och nyttjande av restprodukter.
Luleå tekniska universitets satsning SUN-Naturresurser för hållbar samhällsomvandling tar fasta på att naturtillgångar som malm, skog och vatten är en förutsättning för att nå FNs globala hållbarhetsmål. I samarbete med Skogsindustrierna, Vattenfall Vattenkraft, LKAB, Lundin Mining, Boliden, Epirock, Sandvik, ABB och Svemin har de tagit fram en aktivitetsplan för forskningssatsningen som sker gränsöverskridande över vetenskapliga discipliner, branscher och naturresurser.
– Norra Sverige är en stor demoanläggning där vi med vår forskning på Luleå tekniska universitet visar omvärlden hur vi framgångsrikt kan ställa om naturresursbaserad basindustri mot FNs globala hållbarhetsmål, samtidigt som vi stärker industrins konkurrenskraft och tar hänsyn till människor och miljö, säger Christina Wanhainen som är vetenskaplig ledare för SUN.
Det behövs mer energikritiska metaller som tellur, nickel, kobolt och litium till solceller, elbilar och batteritillverkning. Metallerna går att utvinna i Sverige i dag med stor hänsyn till miljön, men sådan utvinning bygger också på att det finns en social acceptans.
– Teknikutveckling handlar inte heller bara om teknik utan också om människors villkor. För att basindustrin ska lyckas ställa om mot fossilfri produktion och öka konkurrenskraften behövs ett stort antal välutbildade människor de närmaste tjugo åren – och för att locka hit dem måste vi satsa på attraktiva samhällen, säger Patrik Söderholm, professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet och biträdande vetenskaplig ledare för SUN.