23948sdkhjf

LKAB satsar 400 miljarder - skapar upp till 3000 jobb

LKAB ska ställa om hela sin produktion från järnmalmspellets till koldioxidfri järnsvamp. Det är en investering på 400 miljarder kronor fördelat på investeringar på mellan 10-20 miljarder per år under 20 års tid. 

Investeringen kan innebära 2000-3000 nya jobb under den 20-åriga byggprocessen. LKAB säger att detta är den största omställningen i bolagets 130-åriga historia, det berättade bolaget vid en digital presskonferens. 

Tekniken påminner om Hybrit-tekniken som ska användas för att framställa fossilfritt stål. 

– Marknaden för järn och stål kommer att växa samtidigt som världsekonomin ställer om mot en koldioxidfri framtid. Våra koldioxidfria produkter kommer fylla en viktig roll när järnvägar, vindkraftverk, elbilar och industrimaskiner ska produceras. Vi ska gå från att vara en del av problemet till att bli en viktig del av lösningen, säger Jan Moström.

Den nya strategin för LKAB stakar ut vägen mot noll utsläpp av koldioxid från egna processer och produkter till år 2045 och säkrar bolagets verksamhet med expanderad gruvbrytning bortom år 2060. Strategin pekar ut tre huvudsakliga spår för omställningen:

  • Ny världsstandard för gruvbrytning
  • Järnsvamp framställd med grön vätgas ersätter på sikt järnmalmspellets och öppnar för en fossilfri järn- och stålindustri
     
  • Utvinna kritiska mineraler ur gruvavfall – med fossilfri teknik utvinns strategiskt viktiga jordartsmetaller och fosfor till mineralgödsel ur dagens avfall från gruvan

Hur ska investeringen finansieras?

Den ena biten är en ny standard för gruvproduktion där vi väsentligt ska höja produktivitet, konkurrenskraft och lönsamhet. Det i kombination med att vi höjer förädlingsvärdet på de produkter vi säljer. I  och med vi går från pellets till järnsvamp mer än fördubblar vi intäkterna, säger Jan Moström. 

Jan förklarar att övergång till full produktion av järnsvamp ska vara klart 2045. Men redan om ett par år kommer verksamheten behöva anställa mer folk för att bygga om anläggningarna.

Investeringen är enligt bolaget en viktig del för klimatet, bolaget räknar med att detta kommer minska Sveriges koldioxidutsläpp med två tredjedelar. 

Stål kommer att behövas men vi måste få bort klimatavtrycket klarar vi inte det går vi mot en katastrof inte bara för bolaget utan den verklighet vi alla lever i. Jag ser det som en möjlighet, säger LKAB:s ordförande Göran Persson. 

Han fortsätter: 

– Jag har varit finansminister och jag har inte tidigare sett ett projekt av den här storleksordningen. Det är ofattbara summor, om det nu blir exakt 400 det vet vi inte, det kan bli mer eller mindre. 

Vid presskonferensen medverkade även Isabella Lövin miljö- och klimatminister och näringsminister Ibrahim Baylan. 

LKABs vägval kan få stor betydelse för att minska utsläppen från stålframställning i hela världen och samtidigt revolutionera den cirkulära ekonomin, säger Isabella Lövin. 

Vilka är de största utmaningarna för att lyckas?

– Det är fullt möjligt att bygga ut på den här tiden och det är ekonomiskt lönsamt. Det som är utmaningen är tillståndsprocesserna, säger Jan Moström. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088