23948sdkhjf

Det smarta stålet kan berätta om sitt ursprung

Det smarta stålet ska kunna bära med sig information om materialet från tillverkning hela vägen till återvinning. Men det finns många utmaningar på vägen. 

Vid den nyligen avslutade digitala konferensen Automation Summit med PiiA Inspiration presenterades ett antal av de projekt som fått ekonomiskt stöd via Piia, Processindustriell IT och automation. Här är ett av projekten som presenterades, fler projekt presenteras i separata artiklar.

– Stål finns överallt tänk om stål vore mer intelligent, om stålet i dit hus eller bil hade en digital identitet och var laddat med information som det samlat på sig under sin livstid som du kan använda dagligen, säger Maria Germain från SSAB. 

Projektet Smart Steel har utforskat möjligheten att skapa en smart stålplattform för informationsutbyte längs stålets värdekedja. Denna värdekedja börjar med stålproduktion och slutar med återvinning. Tanken är konceptet Smart Steel ska möjliggöra nya tjänster och kan bidra till en mer resurseffektiv industri genom att stödja materialspårbarhet och ökad effektivitet.

– I princip är det en digital plattform där vi vill samla och dela all information om stål genom hela livscykeln från där det var producerat i våra stålverk till tillverkningsindustrin och användning underhåll och återvunnet igen. Målet är att ha mer optimerad, effektiv och hållbar sätt att använda stål, förklarar Maria.

Förhoppningen är att datan om SSAB stål i framtiden direkt ska kunna kopplas till bearbetningsmaskinen hos en tillverkare så att tillverkningen blir optimal. Den stora utmaningen är att skapa en unik produktidentitet som kan följa med stålet hela vägen. 

Ju längre bort vi kommer från stålverket kommer det bli svårare att identifiera en viss stålbit. Detta är en aspekt vi arbetar med i huvudsak tillsammans med LTU för att skapa ett fingeravtryck av varje stål.

Andra saker som varit utmaningar i projektet är affärsmodeller mellan olika aktörer som delar data.

Vem äger datan vi delar och vem får fördelarna av att använda datan, säger Maria.

Hon menar att tekniken för att dela data finns men att det krävs mer utveckling för att organisera personer och processer samt att lagstiftningen kan behöva ses över. 

Projektet Smart Steel drivs av ett konsortium med SSAB, Sandvik, PiiA, Swerim och Luleå tekniska universitet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.118