Vad händer med industrin efter corona?
34 procent av de svenska företagen ser coronakrisen som en möjlighet att utvecklas ytterligare. Men hur får man fler företag att se möjligheterna? Det var en av frågorna vid ett digitalt panelsamtal som anordnades av Elmia i måndags tillsammans med Sinf under rubriken: “Hur ser industrins möjligheter ut i och efter coronakrisen?”
Enligt en undersökning som Sinf låtit göra hos svenska industriföretag ser 34 procent coronakrisen som en möjlighet att utvecklas ytterligare och resten att det inte ger några nya möjligheter. Det redovisades vid ett panelsamtal under konferensen Elmiadalen.
— Företagen har varit i en väldigt svår kris. Att gå direkt över till att tänka möjligheter är ett stort steg. Men det är viktigt att ställa om snabbt nu och det finns stora möjligheter, sa Sanna Arnfjorden Wadström, vd Sinf under den digitala konferensen Elmiadalen.
För att komma ur krisen stärkta var det flera av deltagarna i panelsamtalet som lyfte vikten av att förändra sitt arbetssätt.
— Jag tror att man behöver se över sina affärsmodeller. Vad är vi superduktiga på och vad kan bli nya ben i vår affärsutveckling och att vi lyfter blicken utanför den branschen vi normalt rör oss. Vilka problem löser vi och kan de problemen vi löser finnas i andra branscher där vi kan komma in och konkurrera, sa Anne-Lie Almqvist, vd AndPeople.
Hon menade att ledarskapet är viktigt. Det handlar mycket om vilken kultur man har som ledare sedan tidigare men också att ingjuta modet i medarbetarna att det går att använda den här tiden till något bra. Hon var inte ensam om att tänka att det skulle gå att göra något positivt av krisen.
— Den här krisen är positiv i den bemärkelse att den driver på omställningshastigheten och att vi faktiskt har tid att tänka efter om vi gör rätt saker och om vi producerar på rätt sätt, sa Fredrik Sidahl, vd Fordonskomponentgruppen, FKG.
Flera av paneldeltagarna lyfte vikten av att företagen nu satsar på innovation, digitalisering och kompetensutveckling av medarbetarna. Anders Persson, chef på Rise menade att här kunde små företag ha en fördel.
— De stora företagen kan vara fast i stora systeminvesteringar och det är en möjlighet för de små företagen att vara en partner inom innovation för de stora företagen.
Hur ser då framtiden ut?
— Jag ser ganska ljust på framtiden men det tar lite tag innan vi är igenom krisen, det dröjer nog till någon gång nästa år, förklarade Fredrik Sidahl.
— Jag hoppas att vi lärt oss väldigt mycket av den här krisen för den kan vara en stor möjlighet till en raketartad teknikutveckling. För de som hoppar på det tåget och är aktiva här och nu finns enorma möjligheter om fem år, avslutade Sanna Arnfjorden Wadström