De bygger solvärmefält med koncentrerande solfångare
Energimyndigheten har beviljat 8 miljoner kronor i medfinansiering till Absolicons demonstrationsanläggning för storskalig solvärme i Härnösand. Anläggningen blir Europas största fjärrvärmeinkopplade solfångarfält med koncentrerande solfångare och kan arbeta upp till 160 graders arbetstemperatur.
– Investeringen i Härnösand uppgår sammanlagt till ca 16 miljoner, berättar projektledare Anders Rammsy.
Läs också: Mycket forskning om energi
När anläggningen står klar 2021 kommer 3000 kvadratmeter solfångare producera en miljon kilowattimmar solvärme per år.
Absolicon använder en silverspegel som koncentrerar ljuset i en smal linje på ett mottagarrör fyllt med trycksatt vatten. Solfångarna följer solen under dagen och behåller värmen under ett skyddande glas.
– Våra solfångare ger temperaturer upp till 160 °C. Värmen matas in direkt på fjärrvärmenätet och mitt på dagen en vanlig sommardag kommer solfångarna att svara för en fjärdedel av värmebehovet i Härnösands fjärrvärmenät, förklarar Rammsy.
Om solfångarinstallationen går bra kan Härnösand på sikt få en större solvärmeanläggning.
– I Härnösand skulle en solfångaranläggning tio gånger så stor som demonstrationsanläggningen och ett säsongslager som kan lagra solvärme från sommar till vinter innebära att man helt kan sluta elda bränslen i värmeverket under sommarhalvåret, konstaterar Joakim Byström, vd på Absolicon.
Förutom i fjärrvärmenät är solfångaren lämplig för industrier som förbrukar stora mängder värme och ånga som textilindustri, mejerier, kemiindustri och bryggerier.
Energimyndighetens medfinansiering kommer i utlysning där man efterfrågat demonstrationsanläggningar för ny energiteknik och täcker ca 50% av kostnaderna. Med i projektet är även forskningsinstitutet Rise och Umeå Universitet.