23948sdkhjf

Cellulosaforskning belönas med halv miljon

Professor Armando Cordova vid Mittuniversitetet forskar på cellulosabaserade förpackningar som fungerar bättre än dagens. För sitt arbete får han nu 2020 års kompetensutvecklingspris av Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond

Professor Armando Cordova belönas med en halv miljon kronor för sin forskning kring cellulosa.
Med hjälp av miljövänlig katalys möjliggörs cellulosabaserade förpackningar och produkter med högre styrka, bättre flexibilitet och som är mer vattenavvisande än dagens motsvarigheter.

En utmaning för cellulosabaserade material är att skapa ytskikt som står emot fukt samt att skapa material med hög styrka. 

I Armando Cordovas forskning används en form av miljövänlig katalys där naturliga komponenter fästs på cellulosamaterial för att skapa just ökad styrka och tålighet mot väta hos pappers- och kartongmaterial. Kort sagt har Cordovas forskningsgrupp hittat sätt att imitera naturens egen förmåga. Resultatet blir en effektiv barriär som i framtiden kan göra det möjligt att exempelvis ersätta tjockare förpackningsmaterial med tunnare material med bibehållen funktion. Gemensam forskning med KTH visar att det också går att öka materialets brandtålighet. Forskningen har därtill visat att tekniken är fullt möjlig att applicera på större volymer. 

– Cellulosa är viktigt för Sverige och Skandinavien. Kan vi hitta material som fungerar och matchar dagens material, som kan göras tunnare och spara in transporter, samtidigt som vi i högre grad utnyttjar och förfinar användningen av skogsråvaran, har vi ett stort försprång. Då har vi lyckats öppna nya dörrar för skogsindustrin och skapat möjligheter att ersätta fossilbaserade material med hållbara lösningar, säger Armando Cordova.

”Ett intressant forskningsområde där Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfond ser att Armando Cordova kan komma fram med viktiga resultat som kan ha stor betydelse i framtiden.” Så lyder motiveringen för priset som består av 500.000 kr. Priset ska bidra till insikter om nya process- eller produktmöjligheter inom svensk skogsindustri och prissumman kan användas för gränsöverskridande kunskapsutbyten med andra länder.

Forskningen har hittills varit inriktad på cellulosa och lignocellulosa. Med hjälp av prispengarna vill Cordova nu ta forskningen vidare till nanocellulosa och ytbehandling. I arbetet ser Cordova en fortsatt samverkan mellan Mittuniversitetet och KTH samt en utökad samverkan med California institute of technology, Harvard university och California Berkeley university i USA. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.968