23948sdkhjf

Smart arm gör gruvan säkrare

Målet är att inte ha människor fysiskt på plats i farliga gruvmiljöer. För att nå dit satsar nu Epiroc tillsammans med AI-forsare på att automatisera robotarmarna på sin tunnelborrmaskin.

Epiroc har inlett ett samarbete med AI-forskare vid Örebro universitet för att nå sitt mål med att inte ha människor på plats i farliga gruvmiljöer.

– Det handlar om att koordinera flera robotarmar och tekniken kan användas inte bara inom gruvdrift, utan den här också en rad andra användningsområden, säger forskaren Shiyu Zhang.

En av Epirocs maskiner som används vid tunnelborrning heter Boomer. Det är ett väldigt stort fordon med meterlånga robotarmar. Boomer körs fram och parkeras vid en bergvägg, sedan används armarna för att borra hundratals hål som därefter fylls med sprängmedel.

Epirocs vision är att kunna mata in en karta över de hål som ska borras i Boomer och trycka på ”start”. Så funkar det dock inte i dag.

– Vi har ett första steg mot den här funktionen redan, men den räcker inte riktigt till. Med hjälp av de tekniksprång vi hoppas att vi kommer att göra här, så kommer vi att förbättra vår produktivitet en hel del, säger Björn Andersson på Epiroc.

Att få robotarmarna att röra sig självständigt, men samtidigt vara medvetna om varandra, är en komplicerad uppgift, förklarar AI-forskaren Shiyu Zhang.

– Robotarmen i sig har en mycket komplex konstruktion. Den har många leder och för att styra armens rörelse behöver vi kunna kontrollera varje enskild led. Nu ska vi koordinera flera robotar, vilket gör beräkningarna ännu mer komplexa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156