23948sdkhjf

Digital tvilling stoppar driftsstopp i industrin

Tänk dig att långt nere i en underjordsgruva går en maskin plötsligt sönder. Eller se det framför dig att en stor maskin i en fabrik oväntat börjar ryka och måste nödstoppas. Maskiner som oväntat går sönder kan leda till stora kostnader för industrin. Och det är stor skillnad på planerade produktionsavbrott och ovälkomna överraskningar.

Nu arbetar forskare på Örebro universitet med en lösning på problemet. Det är en digital tvilling.

– Under vissa tider får man inte ha stillestånd. Speciellt inte i en dyr process, säger Magnus Löfstrand, professor i maskinteknik vid Örebro universitet.

Det är han som leder projektet och en grupp forskare som ska skapa en digital tvilling till viktiga maskiner. Det handlar om att i datormiljö skapa en exakt kopia av en verklig maskin.

I ett samarbete med Epiroc, som tillverkar maskiner för gruvor och byggen av infrastruktur, kommer ett program att matas med stora mängder data från en maskin som används på riktigt. Det gör det möjligt att se statusen på den verkliga borrigg man använder, men också att låta den digitala tvillingen simulera olika händelser. På så sätt går det att ta reda på hur borriggen kommer att reagera på olika händelser – utan att den påverkas.

Det blir också möjligt att låta den digitala tvillingen se in i framtiden och slå larm om troliga problem.

– Då kan vi se vad som är orsaken till att felet som den varnar för kan dyka upp om ett tag. Är det för att vi kör på för högt tryck, föraren är oaktsam, lasterna är för höga, vi kör för fort – eller något annat?

Den digitala tvillingen hjälper helt enkelt till att förändra små detaljer som tillsammans kan leda till en oväntad kollaps. Istället för att nödstoppa produktionen och vänta på reservdelar går det att planera in nästa service.

Tvillingens råd kan också göra företaget mer miljövänligt.

– Om vi kan få processen att köra på så hög verkningsgrad som möjligt så gör vi så mycket som möjligt med resurserna, säger Magnus Löfstrand.

Projektet har väckt intresse hos Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA. På IVAs 100-lista 2020 över aktuell hållbar forskning hittar vi projektet med tvillingarna. Listan ska kunna användas av svenska företag för att hitta spännande forskning som kan vara av nytta för dem.

– Jag vill alltid koppla min forskning till industribehovet. Jag är intresserad av att använda industrin som mitt labb, avslutar Magnus Löfstrand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078