23948sdkhjf

Pannoperatörsutbildning

Målet med utbildningen för pannoperatörer är att deltagarna, utöver att klara certifieringen, ska lära sig utveckla driften av pannan, nå ökad driftsäkerhet och säker produktion.

Det var redan i december 2017 som en ny föreskrift från arbetsmiljöverket kom – Användning och kontroll av trycksatta anordningar AFS 2017:3.

Enligt föreskriften ska arbetsgivaren se till att minst en av dem som deltar i övervakningen av pannor i klass A eller B ska vara certifierad pannoperatör. Arbetsgivaren ska även se till att pannoperatören har den kunskap och färdighet som krävs för drift av den specifika pannan.

I samarbete med Teknikutbildarna håller FVB i pannoperatörsutbildningar inför certifiering. Utbildningen täcker in de krav som ställs i AFS 2017:3 gällande en pannoperatörs kunskaper. Teknikutbildarna har i sin tur i samarbete med Rise tagit fram en certifieringstentamen som utförs i samband med utbildningen.

Utbildningarna hålls antingen på Teknikutbildarnas kontor i Solna eller på plats hos kund.

Certifieringen utfärdas av ett certifieringsorgan.

Bestämmelserna om personcertifiering börjar gälla 1 december 2020 för pannor kategori 1–2. För pannor kategori 3–4 gäller bestämmelserna från 1 december 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093