Oplanerade stopp inom industrin i fokus på Underhållsmässan
Oplanerade driftstopp innebär stora förluster för svenska industriföretag. Idag finns det modern teknik för att snabbt hantera stoppen, men än så länge är det få företag som tillämpar den.
3D-printrar - där företag kan printa ut reservdelar on demand – är ett exempel, och marknaden för så kallad additiv tillverkning växer med cirka 30 procent per år. Dessutom utvecklas sensorteknik och digitalisering snabbare än någonsin, vilket gör det lätt att ha koll på maskinernas status.
De oplanerade driftstoppen ger förluster i mångmiljonklassen för svenska industriföretag varje år. Uppskattningsvis kostar ett oplanerat stopp uppemot 10 gånger mer i förlorad produktion än ett planerat.
En teknik som kan minska risken för stopp och som är på stark frammarsch är sensortekniken. Med hjälp av olika sensorer, mätinstrument och mjukvara, som byggs in i maskinerna och kopplas upp mot digitala övervakningssystem, kan företagen hålla koll på olika komponenters status i maskinparken och på så sätt minska risken för oplanerade stopp.
– Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt. Om ett företag har koll på hur maskinerna mår, kan de underhålla, byta ut eller laga komponenter innan de går sönder. Det leder ofta till att komponenterna får längre livslängd, men också att man kan välja service vid en tidpunkt som stör produktionen så lite som möjligt. Vet man dessutom när något behöver bytas så behöver man inte hålla stora lager av reservdelar, vilket sparar pengar för företaget, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.
Under Underhållsmässan, som pågår den 10-13 mars på Svenska Mässan i Göteborg, samlas drygt 300 utställare och 10 000 besökare för att ta del av det senaste inom drift och underhåll. Här får små startup-företag chansen att presentera nya tekniker för industrin. Och just nu är det stort fokus på tekniker som kan minska risken för oplanerade stopp.
Under Underhållsmässan lyfter flera olika seminariedeltagare olika aspekter som rör 3D-printning och sensortekniken. Här deltar bland andra Lars Nyborg, professor på Chalmers, Mohamad Abosh som berättar om hur Volvo 3D-printrar reservdelar, Johan Bengtsson, Teknikutvecklingschef på Göteborgs Tekniska College.
Vi är också på plats hela veckan bland annat håller vi en programpunkt där Evald Ottosson från Protech och Martin Wänerholm, reporter på U&D/ Process Nordic, som samtalar om tekniker för 3D-printning av reservdelar on-demand.