När papper blir till jord
Åtskilliga företag inom gruv- och bergmaterialindustrin efterfrågar i dag jordtyper som kan användas vid bland annat återskapandet av natur, så kallad ekologisk efterbehandling.
Under senhösten startade ett pilotprojekt på Ragn-Sells mark i Nordmaling i Västerbotten där företaget tillsammans med kunskapsföretaget Ecogain försöker se vilka möjligheter som finns att tillverka jord av restprodukter från pappersindustrin.
25 försöksrutor har anlagts där växter planterats i olika jordblandningar för tester som beräknas pågå under de kommande fem åren.
– Ragn-Sells har länge hanterat restprodukter från pappersindustrin som de inte haft något användningsområde för. Nu har vi påbörjat tester där vi genom att blanda dessa material, kan ta fram jord som passar olika naturtyper. Efterfrågan finns bland annat inom gruvindustrin, som ofta har en brist på rätt sorts jord för att återställa stängda gruvor. Detta är ett bra exempel på hur man kan arbeta cirkulärt, säger Sara Carlsén, projektledare på Ecogain, ett kunskapsföretag verksamt inom ekologi, arter och ekosystem.
Ragn-Sells ser försöket som en del i en uttalad strategi att hitta nya cirkulära lösningar och det finns stora förhoppningar om att arbetet ska leda till nya affärsmöjligheter.
– Skulle vi hitta ett bra sätt att återföra material, som inte behövs, till naturen, hade det varit fantastiskt, konstaterar företagets marknadsområdeschef Marcus Åberg.
Målet är att hitta en optimal jordblandning för återetablering av till exempel tallskog med renlavar eller ängsmarker. De här naturtyperna eftersträvas ofta för att de kan ge både renbete och biologisk mångfald vid ekologisk efterbehandling.