Bästa och sämsta lönerna i Sveriges pappersbruk
Hos Swedpaper i Gävle drar de anställda in de högsta lönerna inom Pappers. Det visar Dagens Arbetes kartläggning för 2019. Denna visar också att löneskillnaderna mellan toppen och botten ökar.
När det gäller snittlönen totalt så tar Swedpaper i Gävle ett rejält skutt i årets lönetabell och petar ner tidigare års suveräner Södra Mönsterås till en tredjeplats. Swedpaper snittar på 33 875 kronor medan Tallriksfabriken i Strömsbruk tagit över sistaplatsen från Ahlstrom Munksjö Falun med sina 25 950 kronor.
Tar man fokus på dagtidsjobb tappade fjolårets suverän Metsä Board Husum förstaplatsen till Swedpaper med 34 294 i snitt. Klippans bruk är nya i botten med 25 902. Klippan är inne i en föryngringsperiod, där många äldre slutat och yngre med lägre löner kommit till.
För dagtid, kontinuerlig alla dagar, är tre bruk på listan. Stora Enso Nymölla toppar med 31 360 kronor medan nykomlingen Nordic Paper i Säffle landar i botten med 25 705 kronor.
För 2-skift, intermittent, är Holmen Braviken kvar i toppen med 33 254 kronor i snitt. I botten återfinns numera Nordic Paper Säffle med 25 564 kronor. För 2-skift, kontinuerligt, toppar likt förra året Billerud Korsnäs Gävle med 32 692 kronor i snitt. I botten, precis som i fjol, Nordic Paper Säffle med 26 277 kronor.
När det gäller 3-skift, intermittent med helg-/storhelgsuppehåll, behåller Ligno Demo Bäckhammar (före detta Lignoboost i Bäckhammar) förstaplatsen 31 222 kronor, medan Metsä-Tissue Nyboholm dalat rejält och tar över sistaplatsen med sina 24 092 kronor.
För 3-skift, kontinuerligt med tre, fyra eller fem skiftlag utan helguppehåll alternativt storhelgsuppehåll, tar även här Swedpaper över förstaplatsen med sina 33 802 kronor i snitt. Sämst snittlöner har numera ABB Figeholm med sina 26 467 kronor.
Tidigare års statistik har massabruken dominerat rejält och 2017 blev Södra Mönsterås första bruk att spränga den magiska 30 000-kronorsvallen. Numera är det 15 bruk som passerat denna gräns.
Södrakoncernens bruk i Mönsterås, Mörrum och Värö har under längre tid legat bra till i lönetoppen. Det gäller även 2019.
Men i år är det de lite mindre arbetsplatserna Swedpaper och Waggeryd Cell som kniper första- och andraplatsen.
Pappers ordförande Pontus Georgsson konstaterar att de femton bruken i lönetoppen är desamma som i fjol.
- De byter bara plats med varandra. Men det är alltid lika spännande att se den nya statistiken.
I år fäster han sig särskilt vid att Ahlstrom Munksjö Jönköping tar ett rejält kliv upp från bottenregionen efter ett bra lokalt utfall.
- De gör ett bra fackligt arbete i allmänhet och det här är ett kvitto på detta.
Den lokala ordföranden Daniel Caisan har med andra ord skäl att räta på ryggen.
-Det är bra om medlemmarna berättar för varandra vad de tjänar, säger Pontus Georgsson, förbundsordförande.
Till vinnarna i löneracet hör också den daggående personalen. I princip de som sköter underhållet, elektriker, mekaniker, svetsare med flera.
Pontus Georgsson ser detta som ett led i företagens behov av att behålla och rekrytera personal.
Bruken är inte de enda inom industrin som konkurrerar om dessa yrkeskompetenser.
- I Munksund fick man lokalt ut ett par procent extra i år som gick till den här gruppen.
- Medlemmarna i Munksund har också i högre utsträckning börjat gå på medlemsmötena och pressat på om högre lön. Vilket de också fått, säger Pontus Georgsson.
I dagsläget har snittet på 30 000 kronor för daggående passerats på inte mindre än 22 bruk.
Toppar gör även här Swedpaper med sina 34 294 kronor. Förklaringen till Swedpapers rejäla löneuppsving är enkel.
- Vi har ett lokalt lönetillägg för alla och på skift har vi ett generellt tillägg för utfyllnadstiden, kommenterar Pappers Mats Linander.
Det senare är en ersättning för att arbetsgivaren kan lägga ut arbetstiden flexibelt.
- De här två tilläggen har vi inte räknat in tidigare, men gör det i år.
Swedpapers tidigare "bortglömda" tillägg, fick även Billerud Korsnäs Gävle att erinra sig ett liknande tillägg.
Fakta
Den lönestatistik som Dagens Arbete publicerar bygger på rundringning och mejlkontakter med alla förbundets avdelningar. Uppgifterna kommer i varje enskilt fall från avdelningens ordförande - i samarbete med brukens personalavdelningar.
Precis som tidigare år ska de uppgifter som lämnats in handla om fast lön plus tillägg, men utan ob-ersättning och tillfälliga bonusar.