23948sdkhjf

Spår av uråldrigt liv gillas av gasbolag

Företaget Igrene som hoppas hitta gas vid Siljansringen har nu gått vidare med sina planer och söker tillstånd för gasutvinning enligt miljöbalken hos Länsstyrelsen i Dalarna. Som vi har rapporterat om tidigare så ansökte bolaget redan i juni om bearbetningskoncession hos Bergstaten.

För att stå starka i det fortsatta arbetet när tillstånden beviljats har bolaget också anställt en ny vd, Per Ahlenbäck.

Igrenes teori om gas i Siljansringen bygger på att kolväteföreningar uppstår vid oorganisk bildning vid högt tryck i jordens inre. Det handlar således om en abiotisk process.

Samtidigt har det kommit en ny forskningsrapport från Linnéuniversitetet som visat med upptagna borrkärnor att det funnits uråldrigt liv i kratern.
-Vi undersökte det uppspruckna urberget i kraterkanten och noterade att små mineralkristaller av kalciumkarbonat och sulfid finns i sprickorna. När vi analyserade kristallernas kemiska sammansättning stod det klart för oss att vi hittat starka bevis för att de bildats som ett resultat av mikroorganismers aktivitet. Främst är det mikroorganismer som producerar och konsumerar metan som funnits i sprickorna, men även bakterier som använder sulfat, säger Henrik Drake doktor vid universitetet.

Delar av den forskningsrapport som tagits fram tolkar Igrene som ytterligare ett tecken på att deras teori stämmer då de menar att mikroorganismerna levt på den metangas som sipprat upp från jordens inre.

Siljansringen är resultatet av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Det är Europas största meteoritkrater.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078