23948sdkhjf

”Kritikalitetsanalyser lönar sig”

Torbjörn Karlsson, underhållschef på Stora Enso, blir en av talarna på Underhållsdagarna. Han kommer att slå ett slag för kritikalitetsanalyser.

Torbjörn Karlsson har jobbat med underhåll hela livet. Först 27 år på BillerudKorsnäs i Frövi, sedan på bland annat SKF och den amerikanska koncernen International Paper, där han tillhörde Center of Excellence och åkte runt på koncernens europeiska pappersbruk. Och så har han varit konsult med eget företag.

2015 blev han underhållschef på Stora Enso Fors. Vid sidan om det jobbet håller han nu workshops och föreläsningar. Underhållsdagarna arrangeras av Svenskt Underhåll och vår systertidning Underhåll & Driftsäkerhet, U&D, i Stockholm den 20-21 november.  Där står Torbjörn Karlsson på scenen och bjuder på sina erfarenheter och kunskaper.

– Grunden till ett systematiskt underhållsarbete är en ABC-analys, eller kritikalitetsanalys som det också kallas. Den går till så att man delar in sina maskiner i A-, B- och C-klasser, där A är de mest kritiska, alltså de där konsekvenserna blir som allra allvarligast om de går sönder, berättar han för U&D.

Med den rangordningen anpassar man sedan sitt systematiska underhållsarbete, så att man kontrollerar A-maskinerna oftare än C-maskinerna.

– Det innebär inte mindre jobb, men man lägger fokus på rätt saker. När man kommer till en fabrik där de inte har gjort en ABC-analys tittar de lika mycket på alla maskiner.

 

Man spar pengar

Det kan tyckas vara ganska basala saker som du tänker ta upp i din föreläsning. Är det ändå många företag som inte använder metoden?

– Ja, det är det. Sedan finns det de som har gjort en ABC-analys men som inte riktigt vet vad den ska vara till för, svarar Torbjörn Karlsson.

Gör man rätt sparar man en väldig massa pengar, är hans poäng. För driftstopp kostar multum.

Kommer du att ge tips om hur man gör själva kritikalitetsanalysen? För jag kan tänka mig att när man som anläggningsägare står framför sin maskinpark så tycker man att allt är lika viktigt.

– Så är det. Jag kommer så väl ihåg när jag jobbade på det amerikanska företaget och skulle göra min första ABC-analys på en kartongmaskin. Chefen tyckte att det var slöseri med tid. ”Alla mina maskiner är kritiska”, menade han.

Men efter analysen hade endast 33 procent A-klassats. Så brukar det se ut, enligt Torbjörn Karlsson. Ungefär 30-40 procent av utrustningen A-klassas.

– Det innebär att man springer omkring och gör saker som inte betalar sig. Allt underhåll måste betala sig. Att göra ett bra FU på en A-klassad maskin betalar sig alltid, medan det är tveksamt med en C-maskin. En C-maskin kostar inte så mycket, den har inte så hög felfrekvens och det händer inget med produktionen och kvaliteten.

En C-maskin kan exempelvis vara en cirkulationspump i ett värmesystem.

– Jag tänker också gå in litegrann på hur man reviderar sin FB-plan, för den hänger så tajt ihop med ABC-analysen. Jag har märkt att en genomgång av vad man ska använda ABC-analysen till behövs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079