23948sdkhjf

Ny testturbin med 3D-printade brännare

Senast år 2025 är ambitionen att all fjärrvärme i Göteborg produceras av förnybara eller återvunna energikällor. Det har lett till ett nytt samarbete.

Göteborg Energi och Siemens har inlett ett samarbete med syfte att testa svensk teknik som möjliggör drift med förnybara bränslen i Rya kraftvärmeverk som i dag drivs med naturgas.

Ett första steg i samarbetet är installationen av en testturbin på Rya KVV för validering av 3D-printade brännare som i förlängningen gör det möjligt att testa olika fossilfria bränslen i anläggningen.

– I Rya kraftvärmeverk produceras både fjärrvärme och el. Anläggningen har en viktig roll inte minst i Göteborgs elförsörjning. Att tillsammans med Siemens undersöka möjligheterna för en omställning av både elkraft- och värmeproduktionen är en av pusselbitarna i vårt arbete för fossilfrihet, säger Alf Engqvist, VD på Göteborg Energi.

– Den gasturbinteknologi som vi har utvecklat i Finspång kan användas både som baskraft och balanskraft beroende på vilka behov som finns, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery.

Han fortsätter: 

–  I vårt samarbete med Göteborg Energi och Rya kraftvärmeverk ser vi möjligheten att verifiera flera olika gröna bränslen i större skala, först i Sverige och sedan i andra delar av världen. Vi hoppas med detta kunna demonstrera vilka möjligheter som finns för hållbara och kostnadseffektiva bränslen.

 

Fakta:

  • I ett första steg har en testturbin för validering av 3D-printade brännare installerats i anläggningen. 3D-printing, eller additiv tillverkning som det också heter, öppnar för nya material och konstruktioner av brännare.
  • Testet ska pågå en driftsäsong, fram till april 2020. Om testet faller väl ut finns möjlighet att prova nya typer av brännare och bränslen.
  • Rya Kraftvärmeverk levererades nyckelfärdigt av Siemens 2006.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109