"Automation är oerhört viktig för svensk industris konkurrenskraft"
Det var cirka 300 anmälda besökare och därtill 20 utställare.
Vi var på plats och tog pulsen på leverantörerna av automation och robotisering. Flera konkreta "case" visades också där svenska mindre och medelstora verkstadsföretag berättade om hur de automatiserat sina verksamheter.
– Det är fjärde gången som vi håller det här i Jönköping. Det här året är det all time high i antal deltagare, säger SWIRA:s ordförande Ove Leichsenring.
Under två dagar i september, 11–12 september, berättar Sveriges ledande experter inom automation och digitalisering hur just du ska gå vidare för att göra rätt automationsinvestering.
Swedish Industrial Robot Association, SWIRA, är en etablerad branschförening inom robotik och robotautomation verksam sedan 2004.
De vill stimulera och öka användningen av robotar och robotautomation och vara ett samlande forum för alla intressenter inom svensk robotik.
– Automation är oerhört viktig för att svensk industri ska kunna öka produktiviteten och vara globalt konkurrenskraftig, säger Ove Leichsenring.
Spridning och rätt användning av industrirobotar och servicerobotar är nödvändigt för att behålla konkurrenskraften i svensk tillverkningsindustri.
– Maskinbetjäning med hjälp av robot är 50 procent mer effektiv än manuell betjäning, säger Ove Leichsenring.
– En robot tar inga raster. Med hjälp av dem går det också att köra obemannat, säger Ove Leichsenring.
SWIRA representerar branschen vid kontakter med såväl nationella som internationella myndigheter och organisationer.
Föreningen ska även främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att marknadsföra deras teknologier och produkter vid seminarier, konferenser, och andra branschaktiviteter.
Slutligen så ska SWIRA även verka för att öka intresset för Robotik och Robotautomation hos ungdomar.
– Automation tar bort monotona jobb. Det innebär också en ökad kvalitet på det som tillverkas, säger Ove Leichsenring.
SWIRA:s medlemmar kommer både från industrin och akademiska institutioner. Industriella medlemmar är till exempel leverantörer av industrirobotar och servicerobotar, systemintegratörer, leverantörer av robotautomations-komponenter och säkerhetssystem.
Även slutanvändare, det vill säga företag som använder robotautomation i sin produktionsprocess, är välkomna som medlemmar.
SWIRA är medlem i IFR, International Federation of Robotics, med 28 medlemsländer.
Genom IFR får SWIRA:s medlemmar information om den internationella robotutvecklingen, statistik och möjlighet att delta i internationella aktiviteter. De samarbetar även med nordiska robotorganisationer som DIRA i Danmark, NFEA Robotics i Norge samt The Robotics Society in Finland.
SWIRA ingår även i alliansen SAG, Svenska Automationsgruppen.
Svensk industri har vid en global jämförelse en hög grad av automation totalt sett. Det här förklaras av att den viktiga svenska fordonsindustrin har en hög grad av automation. Rensar man bort fordonsindustrin finns det inte så mycket robotar i "övrig tillverkande industri" jämfört med till exempel vår granne Danmark.
– Det har varit ett lågt förändringstryck bland små och medelstora verkstäder de senaste åren. Det har gått så bra ändå för dem. Men det här kan bli ett bryskt uppvaknande om vi nu går in i sämre tider, säger Ove Leichsenring.
Programmet vid Robotkonferensen var sammansatt för att ge maximal nytta för små och medelstora företag med bland annat föreläsningar, presentationer av goda exempel från industrin och studiebesök.
Robotkonferensen vänder sig till små och medelstora företag som antingen är i startgroparna att börja digitalisera och robotisera verksamheten eller vill ta nästa steg i sin utveckling. Det är här som det går att gå få ny kunskap och höja kompetensen kring robotautomation.
Konferensen anordnas av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) i samarbete med: Tillväxtverket, FKG, Robotdalen, Elmia Automation och Svenska Automationsgruppen.