23948sdkhjf

Växla upp och växla ned

Att använda transportskruvar för att flytta råmaterial är många gånger ett effektivt sätt. Det gäller då att tänka till kring hur transmissionen av kraften sker från motor till skruv. Vi har tittat närmare på hur Fågelfors pelletsfabrik löst utmaningarna.

I juni 2017 rasade en stor brand hos Fågelfors pelletsfabrik i Kalmar län och stora delar av fabriken förstördes. Den som nu besöker fabriken två år senare möts av en ny anläggning med full produktion.

Att tillverka pellets är en process med många steg där man använder både råspån och kutterspån. Råspån kommer direkt från den färska stocken i sågverk och kutterspånet är en något torrare produkt som kommer från olika typer av bearbetning till exempel hyvling.

Pelletsfabriken har en silo för råspån och en för kutterspån. Mycket förenklat kan processen beskrivas som att kutterspån transporteras från silon till en kvarn, sikt och magnetavskiljare och mellanlagras sedan i en annan silo. Råspånen genomgår en liknade process men torkas även innan de hamnar i samma silo. Därifrån transporteras materialet till ytterligare en kvarn, befuktningsanläggning och mognadsbehållare för att slutligen skickas till en av tre pelletspressar. Den totala kapaciteten är cirka 15 ton pellets per timme. Processen kompliceras av att materialet flera gånger transporteras från en våning i fabriken till en annan. Färdig pellets transporteras till förpackning och de rester som blir vid pressning transporteras tillbaka till lagringssilon för att användas till nästa omgång pellets.

Det krävs alltså mycket intern transport av materialet mellan olika behandlingssteg, något som tidigare skedde med transportband men nu har man istället valt skruvtransportörer som levererats av Plåt och Spiralteknik i Torsås, PST.

— Det här är det största enskilda jobbet vi gjort, vi har levererat cirka 100 enheter och det är en affär på cirka 22 miljoner kronor, säger Håkan Gottfridsson projektledare hos PST.

Att valet föll på transportskruvar har flera förklaringar och Håkan lyfter några anledningar.

Den största fördelen med en skruv i förhållande till andra transportlösningar är att det bara är en rörlig del och det är själva spiralen. Det finns fler fördelar bland annat är det är mindre risk för att bränder uppstår, och det går att backa en skruv om materialet ändå börjar brinna vilket underlättar släckning och minskar risken för spridning.

Här ses några av alla de transportörer som finns inne i anläggningen. Inringat är några av motorerna med tillhörande växel. Foto: PST

För att driva alla dessa transportskruvar i anläggningen krävs det motorer och lämplig kraftöverföring från motor till skruv. Dessa transmissionslösningar har levererats via Busck & Co där Konrad Jansson är produktchef för växlar.

— Det här är en fabrik där man körde projektplaneringen parallellt med bygget vilket innebar att tidsschemat var tight. Från start till idrifttagning tog det bara ett år. Därför var den största utmaningen att leverera växlar med väldigt korta ledtider, säger Konrad Jansson.

Flexibilitet var ett viktigt ledord under projektet, som exempel kan nämnas att växlarna är tillverkade för att kunna passa till alla typer av standardmotorer. Blir det fel på en motor ska den snabbt kunna bytas ut mot en annan och fabriken behöver bara ha en reservmotor hemma. De har också använt lösningar där det lätt går att ändra varvtal och därmed utväxling efter hand utan att behöva byta ut hela växeln utan endast en mindre del. Att välja rätt lösningar är inte alltid lätt förklarar Konrad.

— En stor del av vårt arbete är att försöka välja växlar för att hela lösningen ska bli så kostnadseffektiv som möjligt. Ibland kan det löna sig att gå upp eller ned i storlek på en växel om det innebär att fler växlar får samma storlek för då behöver kunden ha färre reservväxlar hemma. I fallet med skruvarna kanske det går att ta ned diametern och öka varvtalet på en skruv för att få lägre moment och därmed kunna ha en storlek mindre växel eller tvärtom.

Färdiga växlar och motorer färdiga för utleverans från Busck & Co. Foto: Busck & Co

Det handlar inte bara om att få till rätt dimensioner på varje växel, det finns också olika typer av växlar att välja mellan. Konrad har arbetat länge i branschen och vet hur man ska tänka.

— Från början utgår man från en rak kuggväxel för det är en väldigt kostnadseffektiv lösning. Den har sina begränsningar, till exempel har den en massiv utgående axel. I Fågelforsfabriken behövde vi en hålaxel där skruven kunde sättas in direkt i axeln. Då finns tappväxeln, även kallad flatväxel, där de in- och utgående axlarna är parallella.

Ofta är utrymmena där motorer och växlar kan placeras begränsade vilket gör att man inte alltid kan använda en flatväxel utan istället får ta en vinkelväxel vilket innebär att motorn inte behöver sitta i rak linje med växeln utan kan placeras vid sidan av vilket kan spara plats. Det är en något dyrare lösning.

Större projekt där en fabrik till exempel ska utöka sin produktion är ofta komplicerade med flera olika leverantörer av olika utrustning och därför har Konrad särskilt ett råd.

— Det jag skulle vilja är att de som ska investera i sin fabrik tar ordentliga samtal med alla berörda parter från underhållsavdelning till alla leverantörer av utrustning. Det kan jag känna saknas många gånger.

Pellets är slutprodukten från Fågelfors. Foto: Colourbox. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094