23948sdkhjf

Biogas från containerbaserad lösning

En containerbaserad lösning för småskalig produktion av biogas är på väg att se dagens ljus strax utanför Enköping.

Det är företaget European Composting System som står bakom utvecklingen, med målet att kommersialisera tekniken inom snar framtid.

Recycling har talat med bolagets vd Mats Tuvesson, som också står bakom idén och konstruktionen.

- Jag har ägnat flera år till att ta reda på vad som egentligen efterfrågas på marknaden när det gäller biogasanläggningar. Det har då visat sig att många vill se en småskalig lösning som vid behov går att skala upp, och det är precis en sådan som jag tagit fram, säger Mats Tuvesson och fortsätter:

- Vi håller precis på att ta hem en demoanläggning som vi räknar med ska komma på plats hos Ålandskomposten någon gång under andra halvåret om allt faller på plats.

Den kommer att byggas enligt de svenska regler som finns, BGA17.

- Det är en ”fullspäckad” anläggning som har alla applikationer i sig som man normalt förknippar med stora biogasanläggningar. Det är alltså ingen ”snålanläggning” som bara ska producera lite biogas, utan vi har verkligen tänkt till och sett till att få med allt, så att man i slutänden ska kunna producera fordonsbränsle. Just det är A & O när det gäller biogas och har hittills varit svårt att ta fram småskaligt då det involverat väldigt dyr teknik, konstaterar Mats Tuvesson och tillägger:

- Vi har nu lyckats få ner priserna, genom att lägga produktionen hos en mycket stor tillverkare av biogasanläggningar utomlands. Själva utvecklingen är dock helt egen.

Alla delar i konceptet är containerbaserade och flyttbara.

- I och med det så slipper man hela processen kring bygglov och sådant. Själva konstruktionen är framtagen med fullt fokus på cirkulär ekonomi. Vi tar vara på all energi i systemet. Vid start stoppar vi in lite el för att bygga upp värme, men sen när processen automatiskt skapar biogas slår anläggningen om till att drivas med gasen. Det finns också en värmepump som jobbar med att ta ner temperaturen i slurryn som kommer ut och den energin tas också tillvara i uppvärmningen. Det ingår också några olika skrubbers etc för att få en så ren biogas som möjligt. Nästa steg är sedan ytterligare tvättning och rening för att få det uppgraderat till fordonsbränsle, säger Mats Tuvesson.

Alla ingående delar är valda och konstruerade för att ge en så bra process som möjligt.

- Det är påkostat med krossanläggning, cutters i pumpen med mera, för att verkligen ta ner substratet till små beståndsdelar för att få en bra process. Det finns också dubbla hydrolystankar vilket gör att man kan alternera och skapa en hygienisering. Man kan köra anläggningen både mesofilt och termofilt, säger Tuvesson och fortsätter:
- Vi har fått med allt i det här tycker jag. Vi ska bygga en testanläggning på en ton per dag mesofilt  eller två ton per dag termofilt med hygieniserat material. Det är möjligt att bygga större också, detta är ju en demoanläggning som är nedhållen i storlek för att det ska gå att göra tester smidigt. En begränsning kan vara att det blir många containrar om man ska bygga riktigt stor kapacitet, men det hela ska gå att anpassa efter vad kunden i framtiden vill ha för lösning, säger Mats Tuvesson och tillägger:

- Vi erbjuder också en ständig uppkoppling av anläggningen via mobil VPN. På så sätt kan systemet övervakas på distans, samtidigt som vi kan göra processtester tillsammans med brukaren. På så sätt kan vi på distans vägleda användaren fram till en optimal produktion.

Vem är då kunden eller den tänkta målgruppen?

- Det kan vara allt från jordbruksfastigheter, stora djurbesättningar till entreprenörer som jobbar med organiskt avfall och industrier som har ett eget sådant avfall. Många kommuner tar fortfarande inte in matavfall separat och många andra har svårt att lägga en budget på en stor biogasanläggning, men på det här sättet kan man göra en anläggning som passar precis för behoven. Det finns med andra ord många potentiella kunder och kundtyper, konstaterar Mats Tuvesson.

När det gäller biogas och kompostering, så kan man i prinip köra allt som är biologiskt nedbrytbart, menar Mats Tuvesson.

- Gödsel/slam kan man ju kompostera, men matavfall, slakteri-/fiskavfall och liknande lämpar sig väl för biogasutvinning. Man kan göra kombinationen att först göra biogas och sen kompostera slurryn, då vi separerar vätska och fast fas. Då går det att förädla fram till jordprodukter och liknande, och vätskan kanske kan gå att sälja som näringslösning. Hygieniseringssteg krävs för att det ska gå att sälja produkter, men det finns ju också inbyggt i vårt nya koncept.

Man räknar med att kunna köra igång anläggningen under senare delen av det här året. – Vi söker nu medel via Jordbruksverket och tanken är att köra ett par år för att verkligen utvärdera. Vi tror inte att det ska behövas så väldigt mycket justeringar, men planerar att testa många typer av avfall för att verkligen utvärdera vad som fungerar bäst. Rise och MSB är också med i processen och vi kommer göra en slutrapport om det hela om ett par år, berättar Mats Tuvesson avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093