Papper av färskfiber bättre för miljön än returpapper
Papper tillverkat av färska fibrer har en lägre miljöpåverkan än returpapper när elen kommer från förnybara energikällor och skogsbruket bedrivs på ett hållbart sätt. Det är slutsatsen i en ny livscykelanalys från IVL, Svenska Miljöinstitutet.
Studien bygger på en livscykelanalys (LCA) där man jämfört 100 procent färskfiberbaserat papper från Holmen Paper i Sverige med 100 procent återvunnet papper framställt under tyska produktionsförhållanden.
En viktig variabel för slutsatserna i studien är elmixen. Det krävs förvisso mer energi för att framställa färskfiberbaserat papper, men studien visar att miljöpåverkan blir mycket lägre om elen kommer från förnybara energikällor med låga utsläpp. En anledning till varför de svenska produktionsförhållandena utmärker sig är att den svenska elmixen har en mycket lägre miljöpåverkan än den tyska.
– Studien visar att papper tillverkat av färskfiber har en lägre miljöpåverkan på flera olika områden. När man jämför klimatpåverkan, övergödning och försurning framstår färskfiber som det betydligt mer miljövänligare alternativet, trots att det krävs mer energi vid produktionen, berättar Håkan Stripple på IVL, Svenska Miljöinstitutet.
Studien har gjorts på uppdrag av Holmen.
Men alla håller inte med. Återvinningsindustrierna skrev med anledning av Holmens kommunikation följande på sitt twitterkonto: “Låt oss inte sprida fake news”.
På sin hemsida skriver ÅI: ”Vi blev förvånade av Holmens kommunikation. Det är viktigt att påpeka att det helt och hållet är energimixen i Tyskland som ger resultaten i studien. Återvunnet papper är fortfarande bättre för miljö och klimat här i Sverige”.