23948sdkhjf

Framtiden för flytande biogas

Flytande biogas kommer vara en självklar energibärare i framtida energisystem. Hittills har dock produktionen bara kunnat ske i storskaliga anläggningar med kostsamma processer. Under Gasdagarna i Båstad, 15-16 maj, presentera´de RISE ett nytt koncept som möjliggör en mer kostnadseffektiv tillverkning och distribution av flytande biogas. 

Sveriges fordonsflotta ska vara fossiloberoende år 2030. Flytande biogas kommer användas för tunga transporter både på land och till havs. Men hittills har produktionstekniken för flytande biogas endast varit lönsamt i större skala (> 50 GWh/a). Orsaken till det är att produktionstekniken är förhållandevis komplex, att vissa delmoment är kostsamma och att de totala kapitalkostnaderna är höga.

I forskningsrapporten som presenterades på Gasdagarna i Båstad den 15 - 16 maj redogör Daniel Tamm och Johan Andersson från RISE för ett nytt koncept som möjliggör en mer kostnadseffektiv småskalig tillverkning och distribution av flytande biobränsle. RISE har utvecklat en mindre komplex och billigare teknik för slutpolering, processteget där de sista resterna av koldioxid tas bort från biogasen så att den inte fryser till is vid den kraftiga kylning som krävs för att förvätska metan.

- Tekniken kallas askfilterteknik och baseras på ett filter fyllt med träbränsleaska, vilket är en restprodukt från biobränsleeldade värmeverk. Träbränsleaskan absorberar koldioxid medan metan passerar igenom, säger Johan Andersson från RISE.

- Vi har integrerat askfiltertekniken i ett system med en kommersiellt tillgänglig småskalig förvätskningsenhet och anpassad distributionslogistik och vi ser att det finns bra förutsättningar för lönsam produktion av flytande biobränsle hos befintliga större anläggningar som idag har svårt att utnyttja hela sin produktionskapacitet, säger Daniel Tamm från RISE.

Systemet möjliggör en lönsam produktion och distribution av flytande biobränsle i en skala på 5 – 25 GWh/a, vilket är betydligt mindre än vad kommersialiserade koncept klarar av. Dessutom finns det idag en överkapacitet i flera befintliga biogasproduktionsanläggningar och överkapaciteten kommer att öka ytterligare i och med att befintliga produktionsprocesser effektiviseras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095