EU-projekt utvecklar 3D-tillverkning
– Det är ett stort projekt med stora resurser så därför tror jag vi kan göra märkbara framsteg inom additiv tillverkning, både inom vetenskaplig forskning samt när det gäller industriella applikationer, säger Jörg Volpp, biträdande universitetslektor i produktionsutveckling vid Luleå tekniska universitet.
I projektet SAMOA, Sustainable Aluminium Additive Manufacturing, ska forskarna utveckla additiv tillverkning med aluminium för både pulver- och trådbaserade processer, vilket ska göra tekniken mer tillgänglig för industrin. Målet är att öka precision och hastighet för additiv tillverkning med aluminium när det gäller tillverkning av höghållfasta komponenter.
– En av fördelarna med additiv tillverkning är att det är möjligt att ersätta komplexa konstruktioner i ett stycke som dessutom får lägre vikt. Materialavfallet blir därför mindre jämfört med traditionella metoder. Vi kommer även att arbeta med strategier för återvinning, för att minska avfall och behovet av nytt material.
En återvinningsmetod som använder aluminiumavfall kommer att utvecklas i projektet. Materialavfallet uppstår i fabriken och istället för att som tidigare transportera bort det så smälts det med en laserstråle och de droppar som uppstår används för att direkt bygga en ny komponent. Detta minimerar stegen från avfall till ny komponent.
I SAMOA kommer prototyper som fungerar som demonstrationsmodeller att tas fram, bland annat inom fordonsindustrin samt den medicinska sektorn.
– Fiat kommer att utveckla bilkomponenter medan Siemens kommer att tillverka en C-arm som används för diagnostisk bildbehandling inom sjukvården. Siemens siktar också på att kunna masstillverka rörelsekontroller som exempelvis används för tåg. Demonstratorerna är tänkt att integreras i hela produktionslinjer för produkter. Dessutom kommer vi utveckla nya högpresterande aluminiumpulver för att öka styrkan hos de tillverkade komponenterna, säger Jörg Volpp.
SAMOA-projektet startade i april 2019 och sträcker sig tre år framåt. Den totala budgeten är på 3,4 miljoner euro och finansieras av EIT RawMaterials (EU). Partners är Luleå tekniska universitet, Politecnico Milano, Fraunhofer IWS, IMR metal powder technologies, Gemmate, Centro Ricerche FIAT och Siemens.