23948sdkhjf

Vill ersätta fossila beståndsdelar i däck med hjälp av sågspån

Kimrök kan beskrivas som ett fint pulver av kol som bildats vid ofullständig förbränning av organiska material. Kimröken används bland annat till målarfärg och tryckfärger, men framför allt som tillsats i bildäck och andra industriprodukter.

Enligt Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner (Rise) tillverkas i dag kimröken av tunga, fossilbaserade bränslen så som stenkolstjära, vilket leder till stora utsläpp av fossila växthusgaser.

Rise uppger att det varje år tillverkas cirka 11 miljoner ton kimrök i världen, varav ungefär 90 procent av dessa används som fyllnadsmaterial och förstärkare i däck och andra gummiprodukter och att det är kimröken som gör däcken svarta.

Nu har forskare vid Rise ETC i Piteå har lyckats framställa biobaserad kimrök från sågspån av tall och gran via pyrolys. Detta gjordes genom att först utvinna pyrolysolja av sågspån, med en blandning av 80-procentig tall och 20-procentig gran, för att sedan framställa kimrök från pyrolysoljan.

Upptäckten gjordes under förra året av forskarna Pál Toth, Therese Vikström, Roger Molinder och Henrik Wiinikka vid Rise ETC. Enligt forskarna möjliggör den att den fossila kimröken kan ersättas med biobaserad kimrök eftersom processen är flexibel och skalbar.

– Vi är först i världen med att göra detta. Tidigare forskning har kommit nära, men vi är det första forskningsteamet som kommit fram till detta resultat, säger Pál Toth till Skog Supply.

Han förklarar att framställningen, baserat på preliminär ekonomisk analys, kan vara konkurrenskraftigare än konventionell framställning med tunga fossilbaserade bränslen.

– Produkten kan vara ute vara ute på marknaden inom ett femårsperiod, säger Pál Toth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11