Fördubblad elanvändning om industrin ska nå klimatmålen
För att nå Sveriges klimatmål måste svensk industri uppnå nollutsläpp av växthusgaser senast 2045. Omställningen kräver en kraftigt ökad tillgång till biomassa och el, samt möjligheter att lagra koldioxid. Det enligt ny rapport från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.
I denna första delrapport som fokuserar på Sveriges industri, konstateras att mest energiintensiv är järn- och stålindustrin. Här kommer att behövas dubbelt så mycket el. Cement-, järn- och stålindustrierna väntas också kräva stora volymer bioenergi.
– Det är fullt möjligt att ställa om, men inget enskilt företag kan göra det på egen hand. Med rapporten vill IVA bidra till att höja kunskapsnivån inför beslut om vår energiförsörjning och om långsiktigt hållbara investeringar för framtiden. Ju mer kunskap om möjligheterna som finns, desto mindre rädsla för förändringarna, säger Karin Byman, projektledare för Vägval för klimatet på IVA.
Viktiga slutsatser från IVA-rapporten Så klarar svensk industri klimatmålen:
- Biobränsle: Kraftig ökning från dagens nivåer inom industrin kommer att krävas (från 56 TWh 2017 till 74–87 TWh 2045).
- El: En fördubbling från dagens nivåer inom industrin kommer att krävas (från 50 TWh 2017 till 80–100 TWh 2045).
- CCS/CCU: Infångning av koldioxid för lagring eller användning kommer att behövas som komplement till andra åtgärder inom ett flertal branscher, till exempel gruv-, mineral-, cement- och kemiindustrierna.
Syftet med IVAs projekt Vägval för klimatet är att ta fram förslag på åtgärder för att Sverige ska uppnå klimatmålen samtidigt som det stärker svensk konkurrenskraft. Arbetet drivs genom fem delprojekt inom olika områden och kommer att sammanfattas i en syntesrapport. Delrapporterna belyser hur klimatmålen nås inom:
- Industri
- Transport
- Energi
- Jordbruk
- Samhälle