23948sdkhjf

Elektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrin

Standarden med generella fordringar för hur elektrisk och elektronisk utrustning ska klara olika slags elektromagnetiska störningar i industrimiljö är reviderad.

Allmänna gränser för hur elektrisk och elektronisk utrustning ska klara olika slags elektromagnetiska störningar i industrimiljö finns i en standard med beteckningen IEC 61000-6-2. Den senaste, uppdaterade utgåvan har nu också blivit svensk standard, SS-EN IEC 61000-6-2.

I takt med att allt mer elektronik placeras i industrimiljö, blir det allt viktigare att de överenskomna kraven på tåligheten mot störningar är relevanta och användbara. Därför har några gränser ändrats i standarden, till exempel har kraven på tålighet mot stötpulser skärpts och amplitudmodulerade störningar mäts nu upp till 6 GHz. Den nya utgåvan har också anpassats till de senaste utgåvorna av de grundläggande EMC-standarderna SS-EN 61000-4-3, -4-4 och -4-34.


Med industri menas i standarden en plats med egen lågspänningsdistribution som matas från mellan- eller högspänningsnät via en separat transformator. Liksom tidigare nämns att det i en industri typiskt finns kraftigt störningsalstrande utrustning (ISM-utrustning), att både kraftiga strömmar och starka magnetfält kan förekomma, liksom koppling av stora induktiva och kapacitiva laster.

I den nya utgåvan har man lagt till exemplen att stora mängder el kan produceras, överförs eller förbrukas eller att utrustningar som är ansluten till varandra kan arbeta samtidigt.

Ledningsbundna störningar spelar alltså en stor roll i industrimiljö. En intressant skrift i sammanhanget är den färska IEC TR 63191, Demand side power quality management. Den handlar just om sådana lågspänningsnät och om de olika typer av störningar som kan uppträda i dem. Vissa kommer in från mellanspänningssidan, men många uppstår i det egna nätet – genom direkt påverkan från ansluten utrustning eller genom inverkan från intilliggande kretsar.

Skriften, som är en teknisk rapport och alltså inte något normativt dokument (som en standard), går igenom de olika störningar som kan förekomma, var de kan uppstå, vilken utrustning som kan påverkas och i vilka standarder de behandlas. Den beskriver också hur man går till väga för att mäta och bedöma störningarna och för att, om det behövs, minska dem.

Mindre verkstäder och liknande omfattas av motsvarande 
SS-EN 61000-6-1, som också den kommit i ny utgåva i vår. Ingen av dem har den europeiska bilaga ZZ som kopplar ihop fordringarna i standaren med de väsentliga kraven i EMC-direktivet.

När de bilagorna blir klara och godkända av EU-kommissionens ombud, kommer de att ges ut som tillägg till standarderna. För system av betydelse för säkerheten i industrier (säkerhetskritiska system) och utrustning med säkerhetsfunktioner finns standarder med särskilda immunitetsfordringar.

Störningar, tillförlitlighet och liknande aspekter på el- och datainstallationer blir alltså allt viktigare i samband med industrins tilltagande digitalisering och de behandlas på olika sätt i standarder från SEK Svensk Elstandard. De flesta av sitt ursprung i det internationella samarbetet inom IEC, där industrins digitalisering, eller ”Industri 4.0,” är ett stort område. Exempel är IT-säkerhet (IEC 62443), avbildning i mjukvara (”digital tvilling”, IEC 62832) och livscykelhantering (IEC 62890).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173