23948sdkhjf

Vägsalt utvinns ur farlig aska

Med hjälp av ny teknik ska Ragn-Sells omvandla farligt avfall till värdefulla resurser i samband med såväl halkbekämpning som gödselproduktion.

Vår teknik förvandlar flygaska från ett avfallsproblem till en resurs. På så vis kan vi sluta skicka miljöskulder vidare till kommande generationer och i stället dra nytta av ämnen som vi redan har, säger Mikael Hedström, affärsområdeschef på Ragn-Sells Treatment & Detox Sverige.

Enligt Ragn-Sells återvinns varje år energin ur nästan sju miljoner ton avfall i Sverige genom förbränning som genererar fjärrvärme och el. Efter förbränningen renas rökgaserna, vilket bland annat innebär att så kallad flygaska tas om hand, ett farligt avfall med höga halter av tungmetaller och andra giftiga ämnen.

I dag läggs askan efter behandling på deponi för farligt avfall. Men i framtiden kan kartas ritas om tack vare ett världspatent framtaget av Ragn-Sells innovationsbolag Easy Mining. Med hjälp av en metod som fått namnet Ash2Salt kan värdefulla salter i flygaskan tas tillvara samtidigt som de mer riskabla beståndsdelarna tas om hand på ett säkert sätt.

Exempelvis tvättas askan innan de önskade ämnena utvinns ur tvättvattnet. Tvätten gör, enligt Ragn-Sells, askresterna betydligt mindre farliga, och gör att de kan placeras på deponier för mindre farligt avfall, parallellt med att deponeringsbehovet minskas.

I processen utvinns tre salter som kan säljas på råvarumarknaden: natriumklorid, kaliumklorid och kalciumklorid. Natriumklorid, eller vanligt koksalt, kan användas som vägsalt eller inom kemiindustrin. Kaliumklorid är ett viktigt växtnäringsämne som behövs för gödselproduktion och kalciumklorid kan användas till halk- och dammbekämping av vägar.

Vi bidrar till att en icke förnybar resurs som kalium kan återföras till åkrarna och göra ny nytta i matproduktionen. Samtidigt slipper Sverige exportera ett farligt avfall till deponier i utlandet, vilket minskar transporterna och sparar både miljö och pengar, säger Ulrik Améen, projektledare på Ragn-Sells.

Tanken är att verksamheten ska bedrivas på Ragn-Sells kretsloppsanläggning Högbytorp i Bro utanför Stockholm efter en byggtid som beräknas till ungefär två år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078