23948sdkhjf

Hannovermässan - torsdag

Vi är på plats.

Nu pågår den stora industrimässan Hannover Messe. Med mer än 6000 utställare finns det möjlighet att se det mesta inom framtidens industri. Allt från robotar och AI till 5G och hur människor samverkar med maskiner. Vi är på plats. Här kommer ett litet axplock av vad vi tycker är intressant. Mer kommer under hela mässan.

Är vätgas framtiden?
Ett område som samlar flera utställare är vätgas och bränsleceller dels för fordon men även för annan användning som till exempel gasturbiner. Det har ju diskuterats användning av vätgas under många år men det har ändå inte fått något större genombrott, åtminstone i Sverige.

Vätgas anses kunna spela en viktig roll i klimatomställningen. Till exempel i Sverige pågår nu Hybrit där SSAB och LKAB med flera satsar på att ta fram en process för att reducera järnmalm till järn utan kol och istället använda vätgas.

En annan som tror på vätgas är Siemens svenske vd Ulf Troedsson.
– I en värld av förnybar kraft kommer elproduktionen att variera. Du kommer till en nivå när du inte kan  ta tillvara på all möjlig produktion och då måste vi lagra energi och då kan vätgas vara en del. Därför är inte frågan om utan när vätgasekonomin kommer. Jag tror att vi kommer se det inom tio år eller kanske ännu tidigare.
Siemens har bland annat i sin fabrik i Finspång tagit fram en turbin som kan köras med upp till 60 procent vätgas.

Framtidens arbetskraft
När man talar allmänt med utställare lyfter en del frågan om framtidens arbetare. Hur ska industrin locka dagens ungdom att bli morgondagens arbetskraft? Det finns fortfarande en bild som kanske inte är helt korrekt om vad det innebär att arbeta i tillverknings- eller processindustrin. En del av mässan ägnas därför åt att locka ungdomar och visa vilka möjliga yrken som finns inom olika företag.

 

Allt är inte AI
När man rapporterar från en industrimässa som Hannovermässan är det lätt att fastna i att bara beskriva de framtida teknikerna, eller de helt nya produkterna. Allt är dock inte AI eller digitala tvillingar, det finns många montrar som visar klassiska ventiler eller kullager och naturligtvis sker det en ständig utveckling även av dessa produkter. På mässan kan den intresserade ta del av allt från tillverkare av olika typer av polyamider till metallgjutgods i zink eller segjärn.

Det största enskilda utställarlandet är Kina och här finns många utställare med små montrar med olika produkter. Kina hade förr rykte om dålig kvalité och därför hade de skyltat upp med China Focus on quality. Sedan finns det också en rad stora aktörer från Kina med jättemontrar.

Energi
Energieffektivisering och minskad klimatpåverkan har börjat få ett större genomslag även på denna typ av industrimässa. Bland annat har Energimyndigheten från Sverige en stor monter där de lyfter ett antal mindre företag med spännande energitekniker.

Men de är inte ensamma, det finns mycker kring minskad energiåtgång men även tekniker för att kunna lagra den öveskottsenergi som uppstår i många industrier.

Forskning

En hel hall ägnas åt forskning och utveckling som visar det som kan bli framtidens tekniker eller kanske inte. Här kunde besökarna se framtidens Marsfordon eller kanske besöka KIT, Karlsruhe Institue of Technology som är ett forskningsinstitut. De har två montrar på mässan, en med fokus energi särskilt högtemperatursledare för elöverföring, en med nya produkter precis i forskningsfronten som till exempel den elektroniska näsan.

Det nya är att du kan lära upp en sensor vilka lukter den ska känna igen. I framtiden kan du ha en sensor i din telefon som känner av om frukten du ska handla är dålig, säger Margarete Lehné.

De visade också ett översättningssystem som använder AI och kan översätta i realtid som en simultantolk.

Siemens har en 126 meter lång eller 4000 m2 stor monter så de kan presentera allt från energilösningar till digitala företag. Bland annat fokuserar de på digital tvilling, alltså en uppkopplad virtuell kopia av till exempel en hel fabrik där data hämtas in från den verkliga fabriken i realtid.

— Med den digitala tvillingen kan jag simulera vilken prestanda jag kan vad förvänta mig i en produktion och jämföra med det verkliga utfallet. Sedan kan jag med AI optimera driften av anläggningen, säger Jan Mrosik, vd för Digital Factory Division.

För att hantera detta krävs uppkopplade maskiner enligt Internet of things, där Siemens har ett eget system MindSphere. De har också nyligen lanserat sitt nya processkontrollsystem Simatic PCS 7.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078