23948sdkhjf

Samarbete kring Industri 4.0

Mjukvarubolaget PTC har startat ett samarbete som ska hjälpa industrin att utveckla nästa generations smarta fabriker med sociala, kollaborativa robotar, förstärkt verklighet och digitala tvillingar.

Sedan mitten av 1980-talet har PTC gjort det möjligt för företag att ligga ett steg före i utvecklingen genom att kombinera sin strategiska vision med ledande, beprövad teknik. PTC-teknik hjälper företag att snabbt finna det värde som skapas vid konvergensen av de fysiska och digitala världarna genom IoT, förstärkt verklighet (AR), 3D-utskrift, digital tvilling och Industri 4.0.

Nu startar PTC ett samarbete med Stena Industry Innovation Laboratory, SII-Lab på Chalmers tekniska högskola. SII-Lab är en test- och demonstrationsanläggning för nästa generations smarta fabriker. Här erbjuds snabba kommunikationssystem med 5G, öppen robotmiljö och montering med ”förstärkt verklighet”, AR. SII-Lab vill erbjuda en öppen miljö där både stora och små företag skall känna sig välkomna. 

- Genom vårt samarbete med SII-Lab och deras forskare kommer vi nu kunna erbjuda våra kunder en möjlighet att vara en del av detta spännande forskningsområde och därigenom hjälpa dem att ligga i framkant inom Industri 4.0, säger Filip Stål, nordisk försäljningsdirektör på PTC.

- SII-Lab  är en miljö där vi vill att våra kunder skall finna inspiration kring vad som är möjligt idag och även få en inblick i vad som kommer att vara möjligt i morgon. Vi vill att SII-Lab skall vara ett naturligt forum där forskning och verklighet möts. 

Till sin hjälp i forskningsarbetet använder sig SII-Lab sig av PTCs tekniska applikationer, som bland annat ThingWorx (IoT), Vuforia (AR), Creo (CAD) och Windchill (PLM). Tillsammans med PTC får labbet den digitala tråden, med mjukvara som fungerar och som pratar med varandra hela vägen, från ritning till färdig slutprodukt hos kund.

- Här har industrin möjlighet att testa nya tekniska lösningar som sedan kan implementeras i den verkliga produktionsmiljön. Bland annat forskas det på kollaborativa robotar och på interaktionen mellan människa och robot. Det är ju viktigt att robotarna anpassas efter människan, och inte tvärtom. Det blir också fokus på internlogistik, plockrobotar, virtuell träning för operatörer, med mera. Vi forskar också kring digitala tvillingar, både i visualiseringar av fabriker och genom olika simuleringar, säger Åsa Fast-Berglund som är ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering.

Testbädden fungerar både som en forskningsmiljö men kan även fungera som en praktisk testmiljö för företag som inte har egna testmiljöer eller så kallade pilotfabriker. Företag kan hyra in sig i labbet och få tillgång till den senaste teknologin och experter inom områdena.

- Den kanske viktigaste aspekten i industriell beslutsfattning idag är att prioritera de digtala möjligheterna och dra nytta av dem i tre horisonter: Starta direkt, förbereda medarbetarnas kompetens för vad som skall komma och bevaka långsiktig innovationsutveckling så det passar in. Risker finns att man hamnar i kostsamma återvändsgränder då man försöker göra för mycket själv, tillägger Kent Eriksson, PTC Digital Transformation Group.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094