23948sdkhjf

Glimtar från Industrimässorna

Föreläsningar från tre scener, halvdagsseminarier, nätverksfrukostar och runt 170 utställare. Nu är Industrimässorna i Malmö över. Process Nordic var där.

Vi inledde torsdagen med att gå på en nätverksfrukost, vid en av de tre scenerna, arrangerad av IPS. IPS står för Intressentföreningen för processäkerhet - en förening som samlar folk från olika branscher som delar intresse för olika frågor som rör processäkerhet. Det kan gälla barriärer, skydd mot brand, gas eller explosioner, likväl som reaktivitetsrisker, säker avställning och mycket annat.

Under frukostseminariet talade Jens Tornberg, från konsultföretaget ÅF, om riskbedömning och fortlöpande tillsyn. Efter den timslånga föreläsningen blev det en lång och kvalificerad diskussion i stolsraderna mellan representanter från Arbetsmiljöverket, Aga Gas, IPS och det finska petroleumbolaget Neste.

Och så blev det flera gånger under föreläsningarna – inte så mycket frågor till föreläsarna men en desto livligare diskussion efteråt.

Efter nätverksfrukosten tog Process Nordic ett svep runt i hallen, tittade på KSB:s pumpar, Protechs 3D-printer, Pronomics lyftanordningar, med flera montrar, för att sedan landa framför scen 1 igen.

Där gav XMReality en översiktlig genomgång av hur AR-tekniken går till. AR är en förkortning för Augmented Reality, förhöjd verklighet. Som vi har berättat tidigare ger AR servicetekniken en möjlighet att hjälpa kunder utan att behöva åka till kunden. Om kunden filmar exempelvis den maskin det är problem med kan teknikern visa med sin hand vad kunden ska göra. Kunden ser då teknikerns hand på sin bildskärm.

Efter lunch valde Process Nordic att gå på IPS halvdagsseminarium om processäkerhet. Carl-Magnus Bergenstierna, från Process Safety Group, gick igenom hur man gör en säker avställning vid underhållsarbete och hur viktigt det är med arbetstillstånd när olika servicearbeten ska utföras.

- Det är viktigt med saker som arbetstillstånd och säker avställning för det sker alldeles för mycket arbetsolyckor. 2018 dog 50 personer och 28 064 arbetsskador rapporterades in, berättade han.

Så gav han en rad exempel på lämpliga åtgärder och bra rutiner vid UH-arbete. Carl-Magnus Bergenstierna har noterat att det saknas en gemensam nomenklatur ute på företag för vad som gäller för olika typer av arbetstillstånd. Men det finns ingen genväg. Arbetsmiljöverket är väldigt tydlig: Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga att ohälsa och olycksfall inträffar på en arbetsplats.

Carl-Magnus Bergenstierna tryckte hårt på att det är väldigt viktigt att arbetsgivaren säkerställer att alla som är inblandade i ett underhållsarbete har rätt kompetens. Det gäller både beställaren av jobbet, som kan vara en driftchef, såväl som brandvakter, gasfrihetsförklarare, manhålsvakter, igångsättare och så vidare.

- Starta aldrig processen igen efter service förrän avslutningsbeviset är ifyllt. Ni ska då ha gått igenom och sett att allt är återställt, städat, rengjort och signerat av.

En av åhörarna, en representant från Arbetsmiljöverket, applåderade hans genomgång:

- Jättebra att ni tar upp allt detta. Min erfarenhet från småföretag är att de har inget av detta. Inte ett papper. Rena stenåldern!

Ett tips från en annan åhörare var att titta på Norge och lära av dem. Norska företag ligger långt fram i sitt säkerhetsarbete.

- Ett projekt som går över budget glömmer man på en månad. Men ett projekt där någon har skadats eller dött, det glömmer man inte, sammanfattade han på ett väldigt kärnfullt sätt.

Anette Marelod, från teknikkonsultföretaget Cowi, höll en annorlunda föreläsning om människans förmågor och begränsningar. Hur ska vi kunna jobba med teknik, i synnerhet när teknikutvecklingen går så snabbt?

- ”Den mänskliga faktorn”. Den förklaringen har vi alla hört efter olyckor. Men om vi intresserar oss mer för de bakomliggande faktorerna får vi fram mer, som vi kan lära oss någonting av. Gör vi inte det riskerar vi att få fler olyckor, sade hon.

Hon gav flera exempel på ny teknik som inte varit lättanvänd för brukarna och varför det misslyckades. För att få till bra teknikskiften är det viktigt att veta hur vi människor fungerar. Hur vi tar in information och bearbetar och tolkar den och hur stress påverkar våra förmågor och begränsningar.

Dagen avslutades med en föreläsning om flamskyddskläder.

Naturligtvis innehöll Industrimässorna mycket mer än så – bland annat paneldebatter, mingel, livesändning från Logistikpodden och Industripodden, livehack, och expertrådgivning och speed-dating på ett kompetenstorg. Det var stort fokus på digitalisering och hållbarhet i programmet.

Något för alla helt enkelt. Industrimässorna är ju flera mässor under ett tak.

Titta på vårt bildgalleri.

Text och foto: Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094