Reningsverk blir bioraffinaderier
All världens avloppsreningsverk producerar stora mängder slam som i dag används för att framställa biogas. Forskare inom området Resursåtervinning vid Högskolan i Borås ska validera ett nytt koncept där de med hjälp av membranbioreaktorer kan producera och utvinna fettsyror som i sin tur används för att producera ämnena ättiksyra och vätgas.
I dag rötas matavfall och slam från reningsverken för att producera biogas, men biogas konkurrerar med andra energislag, till exempel vindkraft och solenergi, vilket gör att produktion av enbart biogas är begränsande.
– Med vår teknik kan vi utveckla en plattform så att reningsverken kan göras om till raffinaderier där olika kemiska ämnen kan utvinnas och användas för produktion av olika slags material. Fettsyror är ett slags mellanprodukt, förklarar Mohammad Taherzadeh, professor i bioteknik, som leder projektet.
Fettsyror har en funktion liknande den som socker i olika petrokemiska och biologiska processer har, nämligen som näring till de mikrober som används i processerna. En framgångsrik produktion och utvinning av fettsyror gör det möjligt att vidarebehandla dessa ämnen till andra produkter som exempelvis bioplast eller butanol. Den mängd slam som sedan återstår vid processen kan användas som substrat, det vill säga det material som ska omvandlas, i ett bioraffinaderi.
– Ytterligare en finess med metoden är att man kan utvinna det kol som finns i slammet och få en cirkulär process där kolet används för att avlägsna kväve och fosfor ur avloppsvattnet och som vi inte vill ha ut i våra vattendrag, då det leder till övergödning. I dag köper reningsverken in stora mängder kol för att denna process.
Projektet pågår till maj 2019 och finansieras av Vinnova. Det genomförs i samarbete med Chalmers tekniska högskola och företagen Gryaab och Renova AB.