23948sdkhjf

Biogasanläggning ska sluta cirkeln

Ett projekt inom cirkulär ekonomi på biogasanläggningen i Åbo har tagit ett första steg i mål som handlar om återvinning av näringsämnen. Projektet fortsätter nu med en utbyggnad av anläggningen och investeringar i kondensverk för biogas.

Gasum behandlar avloppsslam från Åboregionen på Toppå biogasanläggning och framställer biogas och återvunna näringsämnen av det. Ett första steg är nu klart kring moderniseringen av biogasanläggningen där delprojektet kring återvinning av näringsämnen är färdig samt att Gasum har ingått ett samarbete inom återvinning med Algol Chemicals.

Projektet kommer att genomföra en utbyggnad av anläggningen och satsa på investeringar i kondensverk för biogas. När projektet som helhet är färdigt 2019 kommer biogasanläggningen att producera 50 GWh/a flytande och 10 GWh/a komprimerad biogas. Förutom biogas kommer det att uppstå 4 000 ton återvunna näringsämnen i form av ammoniakvatten som produceras av biogasanläggningens rejektvatten på cirka 150 000 ton per år. I den första fasen som inleds nu är mängden producerat ammoniakvatten 2 000 ton per år. Algol Chemicals kommer att återanvända näringsämnena och vidareförmedla dem till sina kunder.

– Det är intressant att påbörja ett samarbete inom återvunna näringsämnen tillsammans med Gasum. Vid framställning av ett ton ammoniak frigörs det i genomsnitt 2,9 ton koldioxid (CO2), så genom att använda de 2 000 ton om året av det slam som uppstår i Gasums processer under den första fasen undviker vi knappt 700 ton koldioxidutsläpp från framställning av jungfrulig ammoniak, säger Algol Chemicals vd Juha Jokinen.

Målet med moderniserings- och utbyggnadsprojektet är att komma fram med en lösning inom cirkulär ekonomi som ökar kapaciteten att behandla biomassa och tillgången till biogas samt släppa nya förädlade produkter av återvunna näringsämnen på marknaden.

– I samarbete med Algol Chemicals kan vi utöka användningsområdena för återvunna näringsämnen ytterligare. I och med investeringen minskar mängden avloppsvatten på biogasanläggningen och den återstående mängden belastar reningsprocessen i Åboregionen mindre. Det är ett stort steg framåt mot våra mål om ett koldioxidsnålt samhälle och återvinning av näringsämnen, säger Ari Suomilammi, produktionschef för biogas på Gasum.

Utbyggnaden av biogasanläggningen i Åbo är ett av Finlands regerings spetsprojekt. Efter utbyggnaden kommer man att hantera cirka 110 000 ton biomassor årligen på anläggningen, producera cirka 50 GWh flytande biogas och producera återvunna näringsämnen av cirka 4 000 ton ammoniakvatten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062