23948sdkhjf

Första steget för ESS invigt

Italiens president Sergio Mattarella och Kungen invigde vid sitt besök på European Spallation Source (ESS) i Lund igår jonkällan, utvecklad i ltalien och den första stora tekniska komponenten som tas i bruk på ESS.

– ESS är ett europeiskt flaggskepp för vetenskap och innovation, som byggs med hjälp av avgörande bidrag från våra samarbetspartner i hela Europa, säger John Womersley. Driftsättningen av jonkällan är en viktig milstolpe för projektet och ett bevis för det utomordentliga samarbetet med vår italienska in kind-partner INFN-LNS, som har levererat ett tekniskt mästerverk till ESS.

Den flervetenskapliga forskningsanläggningen ESS, som håller på att byggas i Lund, kommer att bli världens mest kraftfulla neutronkälla när den öppnar för forskare 2023. ESS kommer att erbjuda unika forskningsmöjligheter för tusentals forskare inom en rad områden, till exempel materialteknologi, energi, life science och kulturarv. ESS medlemsländer finansierar och bygger tillsammans forskningsinfrastrukturen, delvis genom såkallade in kind-bidrag i form av teknisk utrustning, tjänster och personal.

ESS linjära accelerator kommer att leverera en högintensiv protonstråle mot ett mål, där de neutroner som ska användas för forskning genereras. Hela processen börjar i jonkällan, i den bortre ändan av acceleratorn, där plasma produceras genom att hetta upp vätgas med elektromagnetiska fält – som i en mikrovågsugn. Protonerna frigörs sedan från plasman med hjälp av högspänning, och leds in i den första delen av acceleratorn, LEBT. Här diagnosticeras, optimeras och fokuseras protonstrålen innan själva accelerationen inleds i nästa del av acceleratorn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078