23948sdkhjf

De fick klartecken

Beskedet från Mark- och Miljödomstolen är ett faktum. Preem får bygga ut sitt oljeraffinaderi, Preemraff i Lysekil.

Det handlar om en investering på 15 miljarder kronor och den största investeringen någonsin i raffinaderiets historia. Det är också en utbyggnad som omgärdas av diskussioner kring ökade koldioxidutsläpp då bygget medför fördubblade utsläpp av koldioxid, från 1,7 miljoner ton koldioxid till 3,4 miljoner ton i produktionen av diesel och bensin.

Peter Abrahamsson som är affärsområdeschef för raffinering vid Preem försvarar kritiken i Ekot med att man måste ställa sig frågan om det här är en global fråga eller en lokal fråga.

Vi släpper ut mindre koldioxid än vad de flesta andra raffinaderier gör.

Det som ska byggas är något som kallas för Residue hydrocracker som behövs för att omvandla de tyngre fraktionerna av tjockolja till svavelfri bensin och diesel. Tanken är att 2,5 miljoner ton tjockolja varje år ska kunna omvandlas till diesel och bensin. För tio år sedan fanns det långt framskridna planer på att bygga något som kallas för cooker som också kan omvandla tjockolja till renare bränslen. Men 2008 slog finanskrisen till med full kraft. I slutet av 2009 togs beslut att avbryta det projektet.

Miljötillståndet är bara en pusselbit i det hela och flera frågor måste lösas före utbyggnaden och en eventuell ny anläggning för att uppgradera högsvavlig tjockolja till svavelfria drivmedel, säger Niclas Brantingson, presschef på Preemraff.

Tillståndet ger också ramvillkor som Preem ska leva upp till utifrån de högt ställda kraven Mark- och miljödomstolen har på företaget.

– Vi kommer nu att gå igenom och analysera dokumentet för att se vad det innebär för vår verksamhet i Lysekil, säger Peter Abrahamsson.

Om Preem väljer att gå vidare med anläggningen kan den vara igång år 2023.

Enligt Naturskyddsföreningen innebär beslutet att Preemraff kommer att släppa ut mest koldioxid av alla anläggningar i Sverige. Satsningen innebär att produktionen på raffinaderiet väntas öka från 11, 4 miljoner ton till 13, 4 miljoner ton råolja varje år. Det handlar om en relativt ny teknik och nämnas bör att det i dag finns ett par liknande anläggningar i Kina och Italien.

Det är väldigt beklagligt att göra så stor investering och få mer fossila bränslen när hela världen i stort sett vill avveckla den här typen av energi, säger Inge Löfgren lokal ordförande för Naturskyddsföreningen i Lysekil och Munkedal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081