Vill producera 75 000 ton bly
Boliden Bergsöe med anläggning i Landskrona ansöker om miljötillstånd för att utöka befintlig produktion av bly och blylegeringar från 50 000 ton till 75 000 ton per år. Ansökan inleddes med en samrådsfas under oktober. Men då tillståndsprocessen tar lång tid har de även vidtagit andra åtgärder.
– Eftersom vi av erfarenhet vet att ett nytt miljötillstånd är en tidskrävande process har vi redan ansökt om en tillfällig ökning av befintliga miljötillståndet med 55 000 ton. Ökningen med 5 000 ton ska ske inom befintlig miljötillstånds utsläppsvillkor, säger informationschef Eva Gödke till Process Nordic.
För att klara produktionsökningen behöver bolaget installera nya ugnar, bolaget kommer också att installera ett nytt avsvavlingssteg. Utökningen innebär fler transporter, däremot räknar bolaget med att kunna minska mängden avfall. Trots att verksamheten byggs ut kraftigt räknar Boliden Bergsöe med att klara de villkor som gäller för verksamheten redan idag när det gäller utsläpp och buller.
Skäl till ansökan är bland annat blymarknaden förväntas växa med ca 25 procent fram till år 2025 samt att blyanvändningen därefter fortsatt beräknas öka med ytterligare 40 procent fram till år 2035 jämfört med 2017 års förbrukning. Det största användningsområdet är batteritillverkning och beror bland annat på att det finns en växande marknad för batterier till bl a miljövänligare fordon, lagringsbehov vad gäller förnybar energi som sol och vindkraft samt batteribackup till den växande telekomutbyggnaden.
Boliden Bergsöe bedriver sedan starten 1942 verksamhet där metaller återvinns och verksamheten baseras i huvudsak på kasserade blyackumulatorer.
Bolaget ansökte om tillstånd även för fyra år sedan men hade då inte någon framgång.
– Vid förra ansökan fick vi först ett utökat tillstånd på 65 000 ton av Miljödomstolen men efter Länsstyrelsen i Skånes överklagan till Miljööverdomstolen så fick vi avslag primärt för att vi inte kunde bevisa att de åtgärder vi gjort mot diffus damning gett resultat. Nu har det gått ett antal år och förutom att man kan se ett ökat användande av bly, vilken är den mest återvunna produkten i EU, primärt i batterier så ser vi en tydlig nedåtgående trend på vår påverkan på närmiljön, säger Eva Gödke.