Spillvatten blir energi
Stora Enso och Gasum ingår ett samarbete där de ska göra förnybar energi av spillvatten. Tanken är att Gasum ska uppgradera biogasen till flytande biogas (LBG) som kan säljas som bränsle till bilar, bussar, lastbilar och färjor. Anläggningens produktion av flytande biogas uppskattas till 75-90 GWh per år, vilket motsvarar den mängd bränsle som krävs årligen till över 200 genomsnittliga långtradartransporter i Sverige. Produktionen beräknas starta under 2020.
– Vi är glada över det samarbete vi har med Stora Enso kring en cirkulär ekonomi. Biogasanläggningen är en hållbar lösning för att ta hand om spillvatten, säger Gasums vd Johanna Lamminen.
För Gasum uppgår den totala investeringen i projektet till ungefär 27 miljoner euro och för Stora Enso till ungefär 5 miljoner euro. Gasum har fått investeringsstöd på 121,5 miljoner kronor (12,7 MEUR) från Naturvårdsverkets program ”Klimatklivet”.
– Det gläder oss att ingå i ett projekt som kommer att förvandla avfall till förnybar energi, säger Michael Lindemann, fabrikschef på Nymölla bruk. Detta är ett viktigt steg mot att bekämpa den globala uppvärmningen.
Nymölla-bruket i Skåne har en årlig produktionskapacitet på 340 000 ton massa och 485 000 ton träfritt obestruket papper.