23948sdkhjf

Rapsolja sänker utsläppen

Genom att start- och stödelda med biobränslet RME, rapsmetylester, istället för fossil olja vid Filbornaverket, sänks utsläppen med 350 ton CO2 årligen. Det motsvarar utsläppen från 200 personbilar under ett år. Även Åkerslundsverket i Ängelholm har förberetts för RME.

– RME ersätter den dieselolja som tidigare använts vid start, stopp och stödeldning, förklarar Alf-Erik Ragnarsson, projektledare vid Öresundskraft.

– Stödeldning innebär att oljebrännarna startar automatiskt om det skulle behövas för att säkerställa att temperaturen aldrig understiger 850 °C. Det sker till exempel om vi får stora variationer i energiinnehållet i avfallet.

– Dieselolja används också under de första timmarna när anläggningen startas upp, till exempel efter det årliga underhållet,. När pannan blivit riktigt varm börjar vi mata in avfallsbränsle, därefter stängs oljetillförseln. Vid stopp av pannan gör vi tvärtom; vi minskar tillförseln av avfallsbränsle för att successivt helt övergå till olja. När allt avfallsbränsle är uppeldat i pannan stryper vi oljan och pannan kan släckas.

Stödeldning, start och stopp vid Filbornaverket förbrukar runt 200 kubikmeter diesel årligen. Denna fossila olja har nu bytts ut mot biobränslet RME, rapsmetylester. Efter årets underhåll i augusti tändes pannan framgångsrikt för första gången med RME.

Att anpassa Filbornaverket och Åkerslundsverket för RME kostar runt 2 miljoner kronor.

– RME är mer aggressivt än dieselolja så en del packningar och slangar behöver bytas och brännarna måste anpassas. Vi har även anpassat en panna på Åkerlundsverket i Ängelholm och under 2019 kommer vi att börja använda RME även där. Då sänker vi utsläppen både i Helsingborg och Ängelholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109