Utvecklar ny biokraft
De fossila bränslena dominerar fortfarande och står för 66 procent av den globala elproduktionen och 90 procent av energin till uppvärmning. För att kunna nå målen i Parisavtalet och fördubbla världens elproduktion på ett hållbart sätt behövs nya, effektivare och miljövänligare tekniker.
Phoenix BioPower utvecklar en ny teknik för högeffektiv biokraft. Tekniken, kallad BTC (Biomass-fired TopCycle), är en kraftvärmeteknik som kan producera både elkraft till elnätet och värme till exempelvis ett fjärrvärmenät.
– I över 200 år har vi omvandlat energin i biomassa till kraft eller elektricitet med samma grundteknik: ångpannan. Med den nya tekniken BTC revolutioneras hur biokraft produceras och förändrar därmed förutsättningarna för förnybar energi i allmänhet och kraftvärme i synnerhet, säger vd Henrik Båge.
Marknaden för ny biokraft bedöms ha en mycket stark tillväxt. Organisationen IRENA uppskattar den globala tillväxten för biokraft till uppemot 13 procent per år fram till år 2030.
Enligt bolaget ska den nya tekniken ha en halverad bränsleförbrukning jämfört med dagens anläggningar och 40 procent lägre produktionskostnad. Tekniken utvecklas för att använda avfall från skogs- och jordbrukssektorerna som bränsle. På detta sätt utnyttjas resurser effektivare och ingen ny mark behöver tas i anspråk för produktion av bränsle, till exempel mark som behövs för matproduktion.
Phoenix BioPower arbetar för att utveckla och kommersialisera tekniken för en global marknad och sjösätter nu ett accelererat utvecklingsprogram. Basen för utvecklingsprogrammet är det stöd på nästan 11,6 miljoner kronor som Energimyndigheten beviljat bolaget hittills.
– Vår målsättning är att ha vår första kommersiella, storskaliga anläggning i drift innan 2025.