Fjärrvärme skapar hållbar odling av jätteräkor
Fjärrvärme från Preems raffinaderi i Lysekil används för satt värm upp en anläggning för miljövänlig odling av jätteräkor. En unik metod i slutna system tar tillvara spillvärmen.
Spillvärmen utnyttjas för att värma upp havsvattnet i odlingsbassängerna. Nyligen såldes den första omgången räkor på 400 kilo från anläggningen.
Tillgången till fjärrvärme från Preems raffinaderi i Lysekil var avgörande när Vegafish valde att starta anläggningen för odling av jätteräkor. För att räkorna ska trivas och utvecklas behöver vattentemperaturen i bassängerna ligga på cirka 30 grader.
– Restvärmen tas ut på returen till raffinaderiet och innebär en värmeväxling från cirka 47 grader ner till 25-30 grader, förklarar Stig Nilsson, som jobbar med samhällskontakter på Preem.
Matilda Olstorpe, vd för Vegafish, säger agtt man vill utveckla ett mer hållbart odlingssätt:
– Genom år av forskning kan vi på Vegafish nu bidra till en hållbar livsmedelsproduktion. Våra tropiska jätteräkor odlas helt utan antibiotika, mangroveskövling eller slavliknande arbetsförhållanden. Tack vare det slutna systemet kan odlingen ske även på platser med vattenbrist, säger hon.
Miljömedvetenheten omfattar även odlingstekniken; i bassängerna finns, förutom räkorna, en bioflock av mikroorganismer som fungerar både som reningsverk och föda. Det tar cirka fyra månader för larverna att bli en färdig räka på cirka 20 gram.