23948sdkhjf

Bygget snart klart - kan revolutionera stålindustrin

Bygget av världens första anläggning för förnybar energigas till stålindustrin växer fram i Höganäs, något processnet.se tidigare rapporterat om. Nu närmar sig invigningen och många är intresserade av teknikens möjligheter.

Det är Höganäs AB och Cortus Energy som bygger världens första anläggning för att i industriell skala demonstrera fossilfri ståltillverkning baserad på förgasning av biomassa med ny teknik.

Som processnet.se och Process Nordic tidigare skrivit kan tekniken revolutionera stålindustrins arbete med att fasa ut fossil naturgas och koks. Just nu finns den 14 meter höga förgasaren på plats i Höganäs och det pågår ett intensivt byggarbete för att färdigställa anläggningen inför invigningen i juni. Här ska anläggningen producera en gas från skogsråvara som ska ersätta naturgas i Höganäs produktion.

- Anläggningen har kapacitet att minska Höganäs koldioxidutsläpp med 10 000 ton per år. Men i ett första skede är avsikten att demonstrera hur det nya bränslet fungerar vid värmebehandling av stål. Dessutom är syftet är att sprida tekniken så att hela branschen kan fasa ut fossila bränslen, säger Magnus Pettersson som är projektledare på Höganäs AB.

Fram tills nu har det inte funnits alternativ till fossila bränslen inom järn och stålindustrin, men Cortus Energy har utvecklat en teknik som klarar tillverkningsprocessernas krav på bland annat renhet och höga temperaturer. En idé som föddes av Cortus Energys grundare Rolf Ljunggren redan 2006 och som nu blir verklighet i Höganäs.

- Vi har utvecklat och studerat tekniken vid en testanläggning i Köping sedan 2011 men det är första gången vi bygger en anläggning för industrin. Det innebär att vi skalar upp testanläggningen tolv gånger för Höganäs initiala behov. Vi anställer elva personer för att driva anläggningen till att börja med. Efter igångkörningen kommer en del av dessa integreras i vårt processteam säger Rolf Ljunggren på Cortus Energy.

Investeringen som är i 100 miljonersklassen är ett viktigt steg för att sprida tekniken till fler företag i branschen och bidra till samhällets minskade koldioxidutsläpp, något som är intressant för företag runt om i stora delar av världen.

- Det finns väldigt stort intresse och alla väntar nu på att få se den första industriella anläggningen när den invigs i juni. I Köping har vi haft besökare från alla de nordiska länderna samt Frankrike, Holland, USA, Japan, Kina och Ryssland, säger Rolf Ljunggren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114