Robotar och drönare ska göra vattenrening billigare
Det här partnerskapet ses som ett genombrott, inte bara för den danska utan även den internationella reningen av spillvatten. Det menar Karsten Lumbye Jensen, innovationschef vid kommunala Aarhus Vand, och Blue Ocean Robotics vd Claes Risager som företräder de båda parterna i samarbetet.
Drönarteknologi kan användas för att exempelvis inspektera spillvattenbassänger och kloaksystem, robotteknik för bland underhåll av utomhusområden i anslutning till reningsanläggningar och för att klara av tunga lyft i samband med service av maskiner.
Bakgrunden till samarbetet är att anställda löper en risk för att drabbas av sjukdomar som en följd av kontakt med skadliga bakterier som kan finnas i ytskikt, vatten och slam. Hälsan och arbetsmiljön är viktig och den kan förbättras med hjälp av den nya tekniken.
Aarhus är också ett exempel på en stad som växer i relativt snabb takt, med runt 5.000 nya invånare varje år, och kraven skärps efter hand på reningen av spillvatten och att det som släpps ut i havet eller vattendrag är rent.
Ambitionen är att Marselisborg ReWater, som blir namnet på den nya anläggning som projekteras, ska bli världsledande på sitt område. Helt klar kommer anläggningen att vara först om åtta år, men den nya tekniken ska införas efter hand.
– Spillvattensrening är en bransch där robotteknik hittills inte har haft någon stor roll, men med samarbetet med Aarhus Vand vill vi utveckla framtidens lösningar för effektiv drift och underhåll av reningsanläggningar, säger Claes Risager, Blue Ocean Robotics.