23948sdkhjf

Vill bygga världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål

Efter en genomförd förstudie av SSAB, LKAB och Vattenfall blir det grönt ljus för initiativet fossilfritt stål, HYBRIT. För första gången på 1000 år finns en möjlighet att göra ett teknikskifte och redan i vår planeras för en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål i norra Sverige.

Planering och projektering beräknas kosta 20 miljoner kronor och i dagarna blev det klart att Energimyndigheten kommer att delfinansiera projektet. Initiativet kan minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent och har beskrivits som avgörande för att Sverige ska kunna möta målen i Parisavtalet.

– Det är med stor glädje vi idag kan meddela att vi ger initiativet grönt ljus att gå vidare för att planera och projektera en pilotanläggning för fossilfritt stål i Luleå och Malmfälten. Vår förhoppning är att kunna ta ett första spadtag redan innan sommaren. I vår börjar vi också utreda möjligheterna för att bredda projektet till Finland. Vi är mycket glada över att Energimyndigheten vill vara med och stötta oss i det här arbetet, säger Mårten Görnerup vd för HYBRIT.

Målet är att ha en helt fossilfri process för ståltillverkning framme 2035. I förstudien görs beräkningar på genomförbarhet och möjligheten att kunna kommersialisera ett fossilfritt stål på sikt. Slutsatsen är att fossilfritt stål, givet dagens priser på el, kol och CO2-utsläpp, skulle bli 20-30 procent dyrare. Med sjunkande priser på elektricitet från fossilfria källor och ökade priser för koldioxidutsläpp i och med EUs nya utsläppsregler (ETS) innebär det att fossilfritt stål kommer att kunna konkurrera med traditionellt stål på marknaden i framtiden.

I vår inleds arbetet med planering och projektering av pilotanläggningen. Det arbetet beräknas kosta 20 miljoner kronor och i dagarna meddelade Energimyndigheten att de finansierar arbetet till hälften. Resterande 10 miljoner kronor svarar SSAB, LKAB och Vattenfall för. Energimyndigheten har tidigare bidragit med 60 miljoner kronor till förstudie och forskningsprojekt. Efter 2024 övergår initiativet i en demonstrationsfas 2025-2035.

Innan en lösning för fossilfritt stål är färdig planerar SSAB att minska sina utsläpp i Sverige med 25 procent runt år 2025, genom konvertering av masugnen i Oxelösund till ljusbågsugn. Mellan 2030-2040 planerar SSAB att konvertera masugnarna i Luleå och Brahestad, Finland, vilket skulle eliminera merparten av de återstående koldioxidutsläppen för att nå målet fossilfritt 2045.

- HYBRIT är en väsentlig del av vägen mot SSAB:s mål att vara fossilfritt 2045 och rapporten från förstudien visar att det inte bara är möjligt att genomföra det här initiativet utan också att det kan skapa spännande framtida möjligheter för oss som bolag. Vi vill vara en del av lösningen på klimatutmaningen, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

- En fossilfri stålproduktion startar i gruvan, vi arbetar nu intensivt med hur nästa generations pelletsverk ska utformas liksom hur en framtida elektrifierad och i högre grad automatiserad gruva ska designas. HYBRIT är en viktig drivkraft för LKAB, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

- Det är mycket positivt att vi kan ta nästa steg med en unik pilotanläggning, både för projektet och i arbetet med klimatutmaningen. Elektrifiering av industrin och klimatsmart vätgas blir en avgörande del för lägre utsläpp och därmed för Vattenfalls strategi att bli fossilfria inom en generation, säger Magnus Hall, vd och koncernchef på Vattenfall.

- Med vårt engagemang i HYBRIT-initiativet bidrar vi till långsiktig konkurrenskraft för svensk stålindustri och växlar upp arbetet kring de gröna unika energisystemen i Sverige. Dessutom driver vi på omställningen till en fossilfri industri och ett hållbart samhälle, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten.

Stål är en väsentlig del av det moderna samhället och den globala efterfrågan på stål förväntas öka i takt med att jordens befolkning växer och urbaniseringen ökar. Hittas inte en ny process för malmbaserad ståltillverkning kommer koldioxidutsläppen från stålindustrin i världen att öka med upp mot 25 procent till 2050.

Idag används kol och koks som fraktas till Sverige från bland annat Australien för att reducera järnmalm till järn. Idén med HYBRIT är att istället använda vätgas som har producerats av el från svenska fossilfria källor. Restprodukten blir då vanligt vatten.

Sverige och Finland har en unik möjlighet genom god tillgång på klimatsmart och fossilfri elkraft, Europas mest högkvalitativa järnmalm och en specialiserad och innovativ stålindustri.

För att projektet ska kunna genomföras krävs dock fortsatta betydande nationella insatser från staten, forskningsinstitut och högskolor. Det handlar om fortsatt god tillgång på fossilfri el, förbättrad infrastruktur och snabb utbyggnad av högspänningselnät, kompetensförsörjning och medel till forskning inom de berörda kunskapsområdena, snabbare processer för miljötillstånd, regeringens aktiva stöd för pilot- och demonstrationsanläggningar, samt stöd för att skapa långsiktiga förutsättningar för initiativet på EU-nivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078