Bioplast måste öka i konkurrenskraft
Biopolymerer representerar för närvarande mindre än 1 procent av alla producerade polymerer. Kostnader och egenskaper är de två största hindren för att överträffa den nuvarande plasterna på marknaden.
I ett internationellt forskningsprojekt, arbetar just nu den italienska forskaren Domenico Sagnelli, vid Institutionen för växt- och miljövetenskaper vid Köpenhamns universitet, tillsammans med forskare från University of Nottingham, med att kombinera enzymatisk rening med användning av superkritiska fluider - gaser som blir flytande under ett visst tryck och temperatur.
-Superkritiska vätskor är en ny grön teknik för behandling av polymerer och bildande av partiklar. Enzymer är naturliga maskiner som kan utlösa kemiska reaktioner utan att använda mycket energi, säger Domenico Sagnelli.
Kombinationen av de två teknologierna gör det möjligt att utveckla nya kommersiella material med minimal inverkan på miljön. Forskarna ska genom denna metod, rena två klasser av kolhydrater - oligo- och polysackarider som är en typ av naturliga polymerer, från biomassan.
-Genom den enzymatiska processen kommer kolhydrater omvandlas till högpresterande material i nivån med den plast vi känner till idag, säger Sagnelli.
Tekniken kommer även att kunna minska energikostnaderna för produktion och därigenom göra bioplast konkurrenskraftig, menar han.
Projektet är ett samarbete med flera danska företag inom hanteringen av biomassa.
-Vårt mål är att utveckla och implementera 100 procent naturliga premium bioplaster och biomaterial genom att använda industriell biomassa, och på så sätt eliminera fossilbaserad plast, säger Domenico Sagnelli.
Källa: plastforum.dk