23948sdkhjf

Reningsverk tar inte läkemedel

En ny studie från högskolan i Kristianstad har kartlagt läkemedelsutsläpp från skånska avloppsreningsverk.

Forskarna Ola Svahn och Erland Björklund från Högskolan Kristianstad har under 2017 kartlagt utsläppen av 21 läkemedel och antibiotika vid åtta reningsverk runt om i Skåne.

Sammantaget släpper de åtta ut minst 71 kg läkemedel i skånska vatten varje år, enbart av de 21 ämnena på Läkemedelsverkets övervakningslista.

"Det är en konsekvens av att dagens reningsverk inte förmår rena läkemedelsutsläpp", säger Ola Svahn.

Inom LUSKA-projektet har en unik metod använts för att kunna analysera de föreslagna ämnena i de fyra provtagningspunkterna. Den är utvecklad av Ola Svahn och Erland Björklund i det kemiska analyslaboratoriet MoLab, som är en gemensam satsning mellan Kristianstads Kommun och HKR,

Sett till volymen behandlat avloppsvatten släpps cirka 4 kg läkemedels- och antibiotikarester ut, för varje miljon kubikmeter behandlat vatten.

En mer omfattande beräkning, med en majoritet av de skånska reningsverken, visar att nästan 600 kg läkemedel läcker ut varje år av av de 21 läkemedelssubstanserna.

"Störst mängder hamnar i Öresund eftersom de större städerna ligger längs Skånes västra kust, men även delar av Östersjön belastas med ganska omfattande mängder läkemedel årligen, antingen via direkta utsläpp eller indirekt via de åar sommynnar i Östersjön, däribland Helge å med utlopp i Hanöbukten, säger Erland Björklund i ett pressmeddelande.

Läkemedelsverkets 21 listade ämnen utgör en liten del av flera hundra läkemedelssubstanser som används. Mörkertalet är stort.

Projektet har gått under namnet LUSKA – Läkemedelsutsläpp från Skånska Avloppsreningsverk 2017 och är nyligen publicerad som en rapport från Högskolan Kristianstad.

Analysmetoden som använts är publicerad år 2016 i Journal of Chromatography B6 samt i avhandlingen Tillämpad miljöanalytisk kemi för monitorering och åtgärder av antibiotika- och läkemedelsrester i Vattenriket, Svahn 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085