Miljardvärden finns att rädda
Swerea Kimab, som är före detta Korrosionsinstitutet, har beräknat att metallförstörelse kostar 100 miljarder kronor om året. RISE CBI Betonginstitutets bedömning är att betongförstörelsen kostar lika mycket.
Det är anläggningsägarna - företag och kommunala bolag/förvaltningar - som betalar reparationerna. Pengar som hade kunnat användas till annat, som till exempel att utveckla verksamheten – vilket i slutänden hade kunnat generera ökade intäkter.
Den här situationen går att förändra.
Genom ett bättre förebyggande underhåll på fastigheter, vägar, broar, vattenreservoarer, och så vidare, kan de nedbrytande processerna fördröjas och i många fall till och med förhindras. Det ger god kapitalvård och minskad miljöpåverkan.
Det förebyggande underhållet stavas så här: Ytskydd.
Det är för att lyfta betydelsen av ett bra ytskydd som U&D, tillsammans med Swerea Kimab, RISE och Ytskyddsgruppen, arrangerar konferensen Ytskydd i Göteborg den 7-8 februari 2018.
Under två heldagar, i en fascinerande före detta docka med bevarade traverser i taket, talar de främsta branschföreträdarna och spetskompetenserna inom ytskydd.
Nytt för i år är att en heldagsagenda handlar om trä. En projektledare från Svenskt Trä, docent Åsa Blom från Linnéuniversitetet och andra talar utifrån rubriker som ”Byggde man bättre förr?”, ”Hur ska man testa utomhusfärger och vågar man lita på resultatet?” och ”Färgborttagning på trä och gips på ett miljöanpassat sätt”.
Andra agendor tar upp broar, hamnar och vattenkraft, rostskydd, VA-verk, avloppsverk, kemikalie- och korrosionskydd, med mera. Totalt 55 föreläsningar och ett stort antal utställare i paushallen. Ingen annanstans i Sverige finns så mycket kunskap och erfarenhet inom ytskyddsområdet samlad på en och samma plats.