Fords tillverkningsprocesser implementeras inom cancervården
Cancerdrabbade och tillika kvalitetschef vid Ford, Mike Butler, såg möjligheter att överföra biltillverkningens optimerade processer till cancervården. Idén ledde till ett lyckat samarbete med Europas största cancerklinik där vårdtiden för de cancerdrabbade kunde minskas med 30 procent.
När Ford-anställde Mike Butler drabbades av cancer blev han snabbt fascinerad över hur behandlingsprocessen såg ut för cancerpatienter, men såg även möjligheter att implementera metoder från bilindustrin för att göra behandlingen smidigare.
– Under de fem år jag spenderade i behandlingsrum funderade jag på hur jag skulle kunna göra livet lättare för patienterna. En dag gick ett ljus upp för mig när jag insåg att många av de system som får en bilfabrik att fungera smidigt även skulle kunna appliceras på ett sjukhus. Nu har vi fått till ett utbyte som gör livet lättare för patienterna, samtidigt som Ford får idéer för framtidens mobilitet, säger Mike Butler som nu återhämtar sig efter sin cancerbehandling.
Mike Butler arbetar till vardags som kvalitetschef vid Fords anläggning i tyska Köln. Butler och hans kollegor forskade och presenterade förslag som nu börjar implementeras på en anläggning som förväntas bli Europas största cancercenter. Samtidigt som Butlers idéer införlivats har Ford i sin tur fått hjälp av cancervården med hur de kan arbeta med stordata i sin forskning kring framtida bilmodeller.
År 2008 fick vårdpersonal en första genomgång av de avancerade teknologier och effektivitetsprocesser som gjort Ford Fiesta-fabriken i Köln till en av världens mest effektiva produktionsanläggningar. Ett tiotal ingenjörer från Ford träffade då sjukhusets administratörer, patienter, sjuksköterskor och läkare.
Fords ingenjörer kom fram till en rad idéer för att göra sjukhusvistelsen både kortare och bekvämare för cancerpatienterna. Bland annat ritades linjer i olika färger på väggar och golv för att göra det enklare för patienter och personal att lokalisera sig inom avdelningarna. Stora, digitala skärmar sattes upp för att underlätta kommunikationen mellan personalen. Flexibla rum med mobila avdelare istället för fasta vårdstationer var en annan idé. Förändringarna har redan minskat patienternas vårdtid med 30 procent.
– Medicin är en evigt pågående vetenskap där små förändringar får en stor påverkan på våra patienters liv. Tack vare Ford kan vi se stora förbättringar som kommer göra livet lättare för våra patienter. Förhoppningsvis kommer även några av våra metoder hjälpa Ford att utveckla framtida mobilitetslösningar, säger doktor Michael Hallek, som också var den läkare som behandlade Mike Butler.