23948sdkhjf

"Aldrig varit så säker"

Den svenska gruvindustrin har aldrig varit så säker som i dag. Antalet olycksfall i gruvnäringen är det lägsta sedan statistik började sammanställas på 1940-talet, enligt Cecilia Andersson, arbetsmiljöexpert Svemin.

– Vi har teknikutvecklingen och automatiseringen att tacka för mycket. De farligaste momenten har helt enkelt försvunnit ur produktionen, säger hon.

Teknikförbättringar är en sak, men det handlar också om att ändra medarbetares beteenden, att bli medveten om risker i arbetet.

– Våra svenska gruvföretag har under lång tid jobbat med olika aktiviteter för att förbättra säkerhetskulturen och få medarbetarna att tänka säkerhet i alla arbetsmoment, att tänka efter före, säger Cecilia Andersson.

Den tredje anledningen, menar hon, är den etablerade samverkan som finns i många former inom branschen.

Det är verkligen en framgångsfaktor att chefer, medarbetare, fack, myndigheter och forskare möts och samverkar i de här frågorna. Gramko, gruvornas arbetsmiljökommitté, är inte minst ett bra exempel.

Det målmedvetna och systematiska arbetet med att göra gruvor till allt säkrare arbetsplatser har fört med sig att man sätter in förebyggande åtgärder i tidigare och tidigare skeden.

– För trettio år sen var våra huvuduppgifter att åtgärda orsakerna bakom olyckor, för tjugo år sen började vi rapportera tillbud. Sedan tio år tillbaka tittar vi framför allt på att identifiera och åtgärda risker, säger hon.

Vad är branschens viktigaste fokus framöver för att pressa ner statistiken ytterligare?

– Att få med entreprenörerna i arbetsmiljöarbetet. Där ser vi också en tydlig trend i rätt riktning, men här finns mer att göra för att förbättra säkerheten vid entreprenadarbeten. Sen är det också väldigt viktigt att fortsätta jobba med trafiksäkerheten. Det är ofta trångt nere i gruvorna och mycket stora tunga fordon. Sen behöver vi också fortsätta lyfta de mjukare frågorna, den sociala arbetsmiljön med arbetsklimat och organisation, säger Cecilia Andersson.

Fakta: Olycksfallsfrekvensen för 2016 var 5,5 olyckor per miljoner arbetade timmar, vilket är den lägsta frekvensen någonsin sedan början av 1940-talet när branschen började sammanställa olycksfallsstatistik. 1980 var risken tio gånger högre att råka ut för ett olycksfall som gjorde att den anställde behövde vara hemma minst en dag. Motsvarande siffra 2015 var 7,1 olyckor per miljoner arbetade timmar. Olycksfallsutvecklingen inom gruvindustrin har alltså minskat från drygt 50 olyckor per miljoner arbetade timmar i början av 1980 till 5,5 olyckor per miljoner arbetade timmar 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079